Kis falu nagy gondban

A falu késő barokk stílusú temploma 1833-ban épült; két legbecsesebb műalkotása egy ólomüveg ablak, mely Jézus arcképét ábrázolja, illetve a Szent László királyunkat megjelenítő oltárkép. A két világháború idején a szentély súlyosan megrongálódott, átfogó felújítására csak 1957-ben, majd 2004-ben nyílt lehetőség – utóbbi során a külső és belső átfestés mellett a tetőszerkezetet is újjávarázsolták. Másfél évtizeddel ezelőtt új plébánia is épült, tavalyelőtt pedig megoldották a csapadék elvezetését a templom falaitól.

A helyi képviselő-testület összefogással sok nehézséget legyűrt, ám most elfogyott az egyházközség pénze, az általános válság e téren is megmutatkozik: már „csak” a fenntartási költségeket tudják fedezni. S ahogy az történni szokott, a feszült helyzetet váratlan gond tetézi: a templom több mint száz esztendeje készült harmóniuma meghibásodott, és a szakértői vélemény szerint már nem lehet megjavítani. Új harmónium vásárlására sajnos nincs lehetősége a közösségnek.

Minderről a település kántora, Puskásné Halász Valéria számolt be, aki már évtizedek óta szolgálja a híveket – vallomása szerint „megörökölte” ezt a tisztséget az édesapjától. Mindamellett két éve óvónőként dolgozik a helyi óvodában, nem utolsósorban pedig hat gyermek édesanyja. Számos teendője mellett vállalta, hogy lépéseket tesz a tönkrement hangszer pótlására. A kékcsei egyházközség nevében kéri, hogy mindazok, akik hozzájárulnának egy új harmónium vásárlásához, illetve felajánlanának egy kisebb működőképes orgonát, jelezzék nála szándékukat drótpostán, a valesz70-@freemail.hu címen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .