Kiránduljunk kisvasúttal

Gyalog bandukolva sokkal közelebb kerülhetünk a fákhoz, a virágokhoz, s ha lehajolunk, még apró hangya barátaink szorgoskodását is megleshetjük. Tavasszal újraéled az erdő is, és a hosszú téli bezártságból végre mi magunk is kitörhetünk. Persze csak gyengéd óvatossággal közelítve a természethez, hiszen azt szeretnénk, ha gyermekeink és az ő gyermekeik is látnának fészkelő gólyapárt, éberen figyelő egerészölyvet vagy a talajt szőnyegszerűen borító Dunavölgyi csillagvirág csodálatos kékségét. A kisvasutakkal bejárható vidékek számos meglepetést tartogatnak a turisták számára. A balatonfenyvesi és a Budapesti Gyermekvasút egész évben várja a kirándulókat, a legtöbb helyen azonban márciusban-áprilisban indul a szezon. Április 4-től hétvégente és munkaszüneti napokon közlekednek a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényei. A Királyréti Erdei Vasút szerelvényei április 1-jétől mindennap igénybe vehetők. Lillafüreden a LÁEV fővonalán Lillafüred–Garadna felé is április első napjától járnak naponta a vonatok.


A szárnyvonalon Mahóca felé nincs menetrend szerinti közlekedés, de sok előre meghirdetett különvonattal be lehet barangolni azt a környéket is. Március 31-étől újra naponta viszik az utasokat a Szilvásváradi Erdei Vasút szerelvényei például a Fátyol-vízeséshez. A gemenci kisvasút is áprilisban tér át a mindennapos üzemmódra, s a tervek szerint hétvégén és ünnepnapokon gőzös vontatású nosztalgiavonatokat is indítanak. Március 14-étől hétvégenként és munkaszüneti napokon közlekednek a szobi Börzsöny Kisvasút szerelvényei. Április 4-étől hétvégente újra járnak a Felsőtárkányi Erdei Vasút szerelvényei (nyáron csütörtökön és pénteken is használhatják majd a kirándulók), s ugyancsak április 4-étől közlekednek hétvégenként a Hortobágyi Halastavi Kisvasút, a Mesztegnyői Erdei Vasút és a Nagybörzsönyi Erdei Vasút szerelvényei. Pálházán április 11-étől viszik a vonatok a Zemplén szívébe a kirándulókat. A legnépszerűbb megálló Kőkapu és a végállomás, Rostalló.

Fotó: Gajdó Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .