A kilencvenesztendős emeritus pápa köszöntése

Fotó: News.va

 

Ferenc pápa nagyszerdán, április 12-én kereste fel és köszöntötte elődjét a vatikáni kertekbeli Mater Ecclesiae-monostorban található otthonában.
A német püspökök is gratuláltak a 90. életévét betöltő korábbi egyházfőnek. A német katolikus Egyház nagy hálával tartozik XVI. Benedeknek egész életén át tartó tanúságtételéért és atyai közelségéért – írta Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke.
Rainer Maria Woelki kölni bíboros húsvétvasárnapi üzenetében szívélyes jókívánságait küldte a korábbi pápának egykori, Rajna menti hazájából a Tevere partján fekvő Vatikánba.
Húsvéthétfőn egy bajor delegációt fogadott az emeritus pápa. Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke; Barbara Wilhelm pentlingi polgármester és egy hegyi vadászokból álló, harmincfős küldöttség érkezett Joseph Ratzinger szülőföldjéről a születésnapi köszöntésre – sokak szívélyes üdvözletével.
XVI. Benedek rövid beszédet mondott vendégei előtt: „Hálás vagyok azért a kilencven évért, amelyet a Jóisten nekem ajándékozott. Voltak az életemben próbatételek, nehéz időszakok is, ám Isten mindenkor kivezetett ezekből, és tovább tudtam menni. A szívem tele van hálával azért is, hogy Isten olyan szép szülőhazával ajándékozott meg, amelyet ti most jelenvalóvá tettetek számomra.”
„Bajorország szép – mondta az ünnepelt. – Szép, mert ott az emberek tudják, hogy Isten létezik, és hogy ő teremtette a világot.” Szívből megköszönte vendégeinek, hogy „elhozták” neki Bajorországot, amely nyitott, eleven és boldog, de azért lehet ilyen, mert a hitben találja meg gyökereit. Örömét fejezte ki, hogy Róma kék ege alatt találkozhattak, amely a bajor lobogó kék-fehér egére is emlékezteti őt. Az emeritus pápa Isten áldását kérte vendégeire: „Vigyétek haza magatokkal az üdvözletemet: hálás vagyok értetek, és szívemben még most is oly sokszor kirándulok és járok Bajorországban, s remélem, hogy ez mindig így lesz.”
Az ünnepségen a bajor küldöttség átadta ajándékait az emeritus pápának. A vendégseregben megjelent fúvószenekar tradicionális bajor zenét játszott.

Forrás: Kathpress; a Vatikáni Rádió német nyelvű adása

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .