Nemzetközi konferencia a népirtásokról

Fotó: Lambert Attila

 

Az iraki Erbílben működő Sza­la­haddin Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) szervezésében rendezték meg a háromnapos tanácskozást, amelynek védnöke Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a PPKE nagykancellárja és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára volt.
A népirtásokról szóló nemzetközi konferenciát Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei szerzetes, a PPKE rektora és Ibrahim Iszmaél Hamáras, az erbíli Szalahaddin Egyetem műszaki fakultásának dékánja nyitotta meg.
A tanácskozás első napján kezdődött angol nyelvű előadás-sorozat keretében több mint harminc – zömében külföldi – szakértő ismertette a népirtásokkal kapcsolatos kutatások eredményeit. Elemzések hangzottak el a napjainkban zajló konfliktusokról is, a keleti keresztények elleni erőszakhullámról, az ISIS tevékenységéről, valamint a jazidi közösség sorsáról. Az utóbb említett vallási kisebbség több tízezer tagját az Iszlám Állam fegyveresei üldözték el észak-iraki lakhelyükről.
A konferencián részt vett és az első napon előadást tartott többek közt Nicodemus Daoud Matti Sharaf, Moszul érseke, a szír ortodox egyház metropolitája és Abna Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke.
A háromnapos rendezvény keretében többek közt szó esett az örmény genocídiumról, az iraki és a törökországi kurdok helyzetéről, a lengyelek ellen 1939 és 1945 között elkövetett náci népirtásról, a Délvidéken 1944–1945-ben zajlott vérengzésekről, a már említett jazidik tragédiájáról, a cigányság holokausztjáról, a Lengyelországban és Magyar­országon a náci és a szovjet diktatúra idején zajlott deportálásokról is.
A konferencián előadás hangzott el az iraki kurd Halabdzsa városban 1988-ban a civil lakosság ellen elkövetett legnagyobb vegyi támadásról is. Értesüléseink szerint Ali Osman Ali kurdisztáni tartományi kormányzó háláját fejezte ki, hogy ezúttal Európában is előadás hangzik el a történtekről.
Az iraki legfelsőbb bíróság 2010-ben kimondta: a Ha­lab­d­zsa ellen 1988-ban elkövetett iraki gáztámadás népirtás volt. A kurdok akkor győzelemként értékelték a végzetes események átminősítését.
A támadás az Al-Anfal hadművelethez kötődik, amelyet Szaddám Husszein és Ali Hasszán al-Majid terveltek ki. A katonai akció során megközelítőleg száznyolvanezer embert öltek meg az iraki erők, és négyezer-ötszáz kisebb települést romboltak le 1986 és 1989 között. A hadművelet célja az volt, hogy urbanizálják az észak-iraki területeket, és a nagyvárosokba telepítsék a vidék kurd lakosságát az erőszakos arabi­záció idején. Kur­disztán Török­ország, Szíria, Irak és Irán által felszabdalt terület. Az iraki kurdok Irak északi és északkeleti részén élnek. Az Anfal főbb hadműveletei 1988 februárjában kezdődtek, az iraki–iráni háború vége felé. A települések ellen vegyi fegyvereket vetett be a légierő, majd a gyalogság elfoglalta azokat. Az elfogott védőket azonnal kivégezték. A tizenéves fiúkat és a férfiakat, sok esetben a nőket és a gyerekeket is teherautókra rakták, és a dél-iraki sivatagba vitték. Ott sorba állították az embereket és agyonlőtték őket, majd buldózerekkel az előre megásott tömegsírokba tolták a holttesteket. A falvakat ledózerolták, a túlélő nőket, gyerekeket és öregeket szabadtéri táborokba zsúfolták. Nem volt víz, élelem, egészségügyi ellátás és tisztálkodási lehetőség, csak őrtornyok. A legismertebb támadás Halabdzsa városa ellen irányult. Március 16-án Szaddám Husszein erői napalm- és vegyifegyver-támadást hajtottak végre több hullámban. Ötezer ember azonnal életét vesztette, hétezren három napon belül lelték halálukat. A tömeggyilkosság értelmi szerzője Husszein unokatestvére, Ali Hasszán al-Majid volt, akit a 2003-as iraki háború után halálra ítéltek és kivégeztek. Kivégezték a diktátort, Szaddám Husszeint is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .