Kibővült épületben kezdődött meg a tanítás a debreceni Szent József-iskolában

Fotó: Kovács Ágnes

 

A nyírbátori és a geszterédi után a debreceni ünnepen is jelen volt az építtető, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, a testvérintézmények vezetői, Molnár Katalin, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója és Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató. Az új épületszárny és a tornaterem megáldásának további vendégei voltak: Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester, Lépes M. Katalin SSND nővér, az iskola első igazgatója, Pogány Béláné nyugalmazott igazgató, az építtető és a kivitelező cégek képviselői, Hegedüs Gábor, az Olasz Focisuli vezetője, valamint az iskola munkatársai, diákjai.
Az új épületben nyolc osztályterem, három csoportszoba, egy nagy tornaterem, tanári szoba és kiszolgálóhelyiségek létesültek. A debreceni katolikus köznevelési intézményben a 2016/2017-es tanévtől indult be az általános iskolai képzés. A diákok létszámának ezzel is összefüggő megemelkedése (2012 óta megháromszorozódott a tanulók száma 220-ról 720-ra nőtt) tette szükségessé az intézmény bővítését. A beruházás 750 millió forintos állami támogatásból valósult meg.
A 2018/2019-es tanév a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott püspöki szentmisével kezdődött. Palánki Ferenc megyéspüspök a homíliájában Jézus tanításáról elmélkedett, amit a názáreti zsinagógában mondott (Lk 4,16–30). A főpásztor rámutatott: ezt Jézus küldetésnyilatkozatának is tekintik. Az Úr esztendeje a zsidó nép körében a jubileumi évet jelentette, ekkor kellett visszaadni az elvett földeket, a kölcsönt, és elengedni a tartozásokat – tehát helyreállt a rend. Jézus azáltal, hogy teljesítette a szeretet küldetését, ezt a rendet hirdette meg.
Palánki Ferenc hangsúlyozta, ha valamit meg kell tanulnunk az iskolában és az életünkben, az az, hogy Isten szeret bennünket, Jézus hozzánk is el akar jönni. Ne mulasszuk el a vele való találkozást! „Jézus azt mondja: »Az Úr Lelke van rajtam, ő kent fel engem.« Mindannyiunkat felkentek a keresztségben, így a Szentlélek templomai vagyunk, az Úr Lelke van rajtunk is. Jézus meghív bennünket arra, hogy a Szentlélek erejének és kegyelmének segítségével minden a helyére kerüljön a szívünkben, az életünkben” – fogalmazott beszédében a főpásztor.
A szentmise után az iskolában folytatódott az ünnepség. Elsőként Bódis Zoltán intézményvezető mondott beszédet. Elmondta, az épület falai több száz év történelmének tanúi. Amikor azt mondjuk, helyreáll a rend, arról a rendről beszélünk, amelyben a világ Isten szándéka szerint halad.
Az igazgató részletesen bemutatta az iskola történetét. Gróf Csáky Imre püspök hívására az első piarista, Szlopnyay Elek 1719 januárjában érkezett a városba. A tanítást csak 1721 januárjában kezdték meg a Szent Anna és a Varga utca sarkán álló nádfedeles épületben, huszonkét diákkal. Ebben az évben kezdődtek meg az iskola legrégebbi épületének munkálatai is. 1811 tavaszán tűzvész pusztította el az intézményt, s az új iskola építésére csak Wolafka Nándor debreceni plébános idejében került sor. 1902-ben lebontották a régi iskolaépületet, az új gimnáziumot pedig 1903. szeptember 3-án avatták fel.
A két világháború súlyos károkat okozott a debreceni piarista gimnáziumban. Falai között egy időben katonai kórház működött, de összerabolt holmik raktáraként is használta a román hadsereg. Az 1944-es bombázás óriási pusztítást végzett az épületben. A következő nagy csapás az 1947/1948-as tanév befejezése után következett be az iskola életében – ekkor államosították az intézményt.
A Szent József Gimnázium és Kollégium 1996. szeptember 1-jén kezdte meg működését Debrecenben, a Szent Anna utca 19. szám alatt. Az indulás évében még csupán két 7. évfolyamos osztály volt, összesen ötven tanulóval. Az iskola fiúgimnáziumként nyitotta meg kapuit, a Kalazanci Szent József Gimnázium örökébe lépve. Bosák Nándor akkori megyéspüspök vállalta az induló intézmény fenntartói kötelezettségeit. 2015-ben Palánki Ferenc püspök vette át az egyházmegye irányítását, s folytatta elődje iskolaalapító tevékenységét.
Bódis Zoltán igazgató részletesen bemutatta az intézményt, majd köszönetét fejezte ki a támogatásért a fenntartónak és a magyar államnak.
Komolay Szabolcs alpolgármester beszédében többek között elmondta: a lüktető, dinamikusan fejlődő Debrecenben az oktatás több mint ötszáz éves múltra tekint vissza. Lakói mindig is az itt élő polgárok tudására alapozták a jövőjüket. Ma sincs ez másként, Debrecen iskolái alkalmazkodnak a XXI. század kihívásaihoz. A város azonban törekszik arra, hogy a tudás mellett értékeket is közvetítsen, ezért fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek minél nagyobb hangsúlyt kapjanak oktatási rendszerében. Debrecen oktatási potenciálját mutatja az is, hogy a különböző felekezetek munkájukat összehangolva, egymást kiegészítve működtetnek iskolákat.
Soltész Miklós államtitkár Kalazanci Szent József gondolatát idézte, miszerint ha a gyermekeket kicsi koruktól fogva szorgalmasan nevelik vallásos életre és műveltségre, remélhető, hogy felnőve egész életük alakulása boldog lesz. Az iskola lehetőséget ad e keresztény életforma kialakulására. Az államtitkár felhívta a szülők figyelmét arra, hogy nem lehet két irányba vinni a nevelést, és bizony nem mindig a gyermeknek van igaza a pedagógussal szemben. A tanárokat bátorítva hangsúlyozta, ne sajnálják az energiát a diákok megismerésére, mert az sokszorosan megtérül a tanításban.
A fiatalokhoz szólva az államtitkár hangsúlyozta, ne vegyék természetesnek azt, hogy egyházi iskolába járnak. 1948-ban súlyos veszteség érte az Egyházat, az államosítás után csupán nyolc – szerzetesrendek által működtetett – egyházi iskola működhetett az országban. 1990 óta óriási változás történt: az előző tanévet már 585 egyházi iskola zárta. Ez mintegy ezer tagintézményt jelent, ahol több mint 210 ezer gyermeket nevelnek, közülük 120 ezren katolikus iskolákba járnak. A további növekedést anyagi támogatás révén segíti a magyar kormány.
A beszédek után az új épületrész megáldása következett, majd a nemzeti színű szalag átvágása. Ezután megkezdődhetett az oktató-nevelő munka a kibővült intézményben. Az ünnepélyes tanévnyitón az iskola alsós és felsős diákjai közreműködtek, valamint Szabó Csaba görögkatolikus papnövendék és Tulipán Márton 12. b osztályos tanuló.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .