Kiáltás a békéért

„A háború és a gyűlölet semmilyen problémát nem old meg” – figyelmeztetett a Szentatya néhány órával azután, hogy megérkeztek az első híradások az izraeli hadsereg gázai övezeti szárazföldi offenzívájáról. XVI. Benedek – aki szerint a tragikus események a párbeszéd elutasításának következményei – megerősítette, hogy maga is csatlakozik az imanaphoz, amelyet a szentföldi pátriárkák és keresztény elöljárók kezdeményeztek. És arra kérte a híveket, ők is imádkozzanak – amint a szentföldi keresztény vezetők fogalmaztak – „az áldozatokért, a sebesültekért, a szenvedőkért, a félelemben élőkért, hogy Isten áldja meg őket a tőle származó vigasztalással, türelemmel és békével; s hogy a jászolban fekvő Kisded indítsa az izraeli és a palesztin felelős hatóságokat arra, hogy azonnal vessenek véget a jelenlegi tragikus helyzetnek”

Újév napján is a világ és hangsúlyosan a Szentföld békéjéért imádkozott XVI. Benedek pápa. A Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise homíliájában hangsúlyozta, hogy a szegénységnek talán legszörnyűbb következményei a gyűlölet és bizalmatlanság. Az izraeliek és palesztinok nagy többségének békevágyát tette kockára a Gázai övezetben kitört erőszak – mondotta. Meggyőződése azonban, hogy „minden érintett bölcs és távlatos hozzájárulása” megteremtheti a békében, biztonságban és emberi méltóságban történő együttélés lehetőségét. A Szentatya beszédében nyomatékosan elítélte a világszerte ismét növekvő fegyverkezési versenyt. Elfogadhatatlan – mondta – hogy egyrészt ünneplik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának évfordulóját, másrészt ennek a nyilatkozatnak ellentmondva emelik a katonai kiadásokat.

Az újévi szentmisén a Szentszéknél akkreditált diplomaták is részt vettek. Január elsején az egyház 1968 óta már negyvenkettedik alkalommal tartotta a béke világnapját. Ennek idei témáját a Szentatya Leküzdeni a szegénységet, a békét építeni című üzenete foglalta össze. (Szakértők szerint XVI. Benedek pápa hamarosan megjelenő szociális enciklikája ugyanezt a témát fogja bővebben kifejteni.) A pápa utalt arra, hogy béke világnapi üzenetével a politikusokkal és a nemzetközi szervezetek felelőseivel folytatott párbeszédet is mélyíteni kívánta. Az egyház ugyanis hozzá akar járulni egy új, „emberhez méltó” világrend kialakításához.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .