Kétszáznegyven éves a váci székesegyház

Beer Miklós megyés püspök szentbeszédében többek között boldog John Henry Newman bíboros gondolatát idézte, mely szerint az emberek építette ház önmagában még nem templom: attól válik templommá, hogy az ember találkozik benne Istennel.


Beer Miklós augusztus 18-a kapcsán megemlékezett Szent Ilonáról, Nagy Konstantin császár édesanyjáról is. Szent Ilona volt az, akinek megadatott megtalálni Jeruzsálemben Krisztus urunk keresztjét. „Amikor a templomról elmélkedem, ez is eszembe jut: Szent Ilona megtalálta Krisztus keresztjét, mert kereste. Nekünk is keresnünk kell ezt a keresztet, s ha rátaláltunk, köréje gyűlve kell közösséget, egyházat alkotnunk, amely aztán Isten hajlékává, templommá teszi az emberek által épített házat. Ahonnét hazamenve Istent viszik magukkal a világnak az ő közösségének tagjai” – fejtette ki homíliájában a váci megyés püspök.
Beer Miklós röviden emlékeztetett az október 11-én, a II. vatikáni zsinat kezdetének ötvenedik évfordulóján kezdődő egyházmegyei zsinatra. Ennek kapcsán is megemlítette az ünnepek közösségmegtartó erejét és azt, hogy ezentúl a székesegyház felszentelésének emléknapját is szeretné mindig ilyen ünnepélyes körülmények között megtartani.

Váci egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .