Két vörös Szekszárdról

Egy évvel később a vetélkedés már országossá vált. Idén is hazánk legkülönfélébb borvidékeiről érkeztek „pályamunkák”, ezúttal vörösborok, több mint harmincan. Nyeste Pál piarista, a nagykanizsai gimnázium igazgatója, Freund Tamás agykutató, Rohály Gábor borszakértő, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke kóstolta, s íz, zamat, szín és illat alapján pontozta, rangsorolta a nedűket, vakon, a borászatok nevét csak a döntés után megismerve. A kiválasztottakat piarista borokként palackozzák, címkézik és forgalmazzák.


A Tringa Borpince vörösbora Görögszón szüretelt, válogatott merlot szőlőből készült. Mélybordó színű, konyakmeggy zamatú, szép, nagytestű bor, határozott savgerinccel. „Szülőatyja”, Gál Antal kérdésünkre elmondta: már tavalyelőtt is küldött borokat a válogatásra, akkor azonban nem nyert. Csupán a megmérettetés kedvéért jelentkezett a versenyre, semmiféle piarista kötődése nincsen. Fogl Jánosnak, a másik győztes bor készítőjének ellenben van: lapunknak úgy nyilatkozott, a Szent Gaál Pincészet tulajdonosának gyermekei a piaristák diákjai. Váratlan fordulat, hogy a vörössel nyert borász tavaly is megkapta a címet, csak akkor egy fehérrel aratott győzelmet, a Tokajicum Borház színeiben. Az idei első helyezett bikavér válogatott szőlőkből készült, testes, fűszeres bor, karaktere határozott. De mint tudjuk, a borokról nem beszélni kell, hanem megkóstolni érdemes őket…

Fotó: Fábián Attila

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .