Két pápát is szentté avatnak

Karol Wojtył a esetében az orvosi és a teológiai bizottság már hitelesnek nyilvánította a szentté avatáshoz szükséges második csodát, amelyet most a Szenttéavatási Kongregáció plenáris ülése is elfogadott. Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek a hír hallatán rámutatott: a szentté avatás azt is bizonyítja, a szentség II. János Pál által végigjárt útja biztos és követésre méltó példa.


A II. vatikáni zsinatot megálmodó és összehívó XXIII. János pápát 2000-ben avatták boldoggá. Giuseppe Roncalli pápasága öt éve alatt szavainak és gesztusainak egyszerűségével belopta magát az emberek szívébe, és az általa meghirdetett egyetemes zsinat megváltoztatta az egyház arculatát.

Az elmúlt tizenhárom évben sok jelzés érkezett közbenjárásáról, ám egyelőre nem hagytak jóvá egy második csodára vonatkozó dekrétumot. Számos teológus vitatja, hogy valóban szükség van-e két különböző csodára a boldoggá és a szentté avatáshoz. Ferenc pápa mindenesetre most újabb csoda nélkül is elfogadta a Szenttéavatási Kongregáció XXIII. János kanonizációjára vonatkozó szándékát, ugyanis joga van ehhez. A boldoggá avatáshoz szükséges csoda már korábban megtörtént, tehát egyszerűsített eljárásról van szó, amely a szentatya akaratának és döntésének következtében érhet révbe.

Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .