Kerékpáros keresztútjárás Csongrádon

A negyvenhárom fős zarándokcsoport déli egy órakor indult a Szent József-templom elől, mely első állomása volt a hagyományteremtést is szolgáló keresztútnak. A résztvevők többsége családi programnak is tekintette a város határában lévő keresztek és szobrok felkeresését, amelyeket többen – elsősorban a fiatalok – még sosem látogattak meg. Az állomások nem mindegyike volt megszentelt helyen, így a határban található nevezetesebb útkereszteződéseket, kutakat is felhasználták erre a szervezők. A keresztútjárás mind a tizennégy állomásán a bevezető ének után mindig más-más személy olvasta fel Urunk szenvedésének történetét, majd közös imádságra került sor a családokért.

A több mint háromórás, tizenhárom kilométer hosszú kerékpáros keresztútjárás érintette többek között a Schwechtje, a Mészáros, a Zöld kereszteket, a Mária úton lévő szoborcsoportot, melyeknél a hívek tájékoztatást kaptak a hely történetéből, illetve a határrészről is. A látottak, tapasztaltak alapján többen megfogalmazták, illetve javasolták, hogy egy-egy helyet „örökbe fogadhatna" és gondozhatna például egy-egy imacsoport vagy plébániai közösség, amire az állagmegóvás és a környék rendben tartása miatt feltétlen szükség is volna. A résztvevők javaslataként hangzott el, hogy ne csak nagyböjt idején kerüljön sor hasonló zarándoklatra, így várhatóan májusban a Szőlőhegyen található szoborcsoporthoz, a Szent Orbán napján tartandó szabadtéri misére szintén kerékpárral mennek az arra vállalkozók. A kellemes tavaszi időben végzett rendhagyó keresztúti ájtatosság jól szolgálta az evangelizációt is, többen érdeklődve figyelték az egyik állomásról a másikra tartó kerékpározókat, a menet élén haladó kereszttel. A program a piroskavárosi templomban bemutatott szentmisével, majd a templom kertjében tábortűz melletti beszélgetéssel fejeződött be.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .