Kerekesszékesek is utazhatnak Csíksomlyóra

Fotó: Lambert Attila

 

Még mindig újdonságnak számít a második alkalommal útnak induló međugorjei zarándokvonat, amely szeptember közepén robog majd Bosznia-Hercegovinába. A 2019-es esztendő rendkívüli eseménye, hogy június 1-jén Ferenc pápa ellátogat Csíksomlyóra. A pápai szentmisére utazókat ekkor különvonat szállítja majd, amelyet kifejezetten a régóta várt apostoli látogatásra indítanak útnak. Így idén négy zarándokvonat közlekedik a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start Zrt. együttműködése keretében.
A részleteket január 24-én délelőtt, a budapesti Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartott sajtótájékoztatón ismerhették meg az újságírók. Az esemény házigazdája, Korbuly Péter felolvasta Kövér László levelét, amelyben az Országgyűlés elnöke leszögezte: a közép-európai emberek elsöprő többségének fontos, hogy a jövőben is azok maradhassanak, akiknek Isten a családjukon, a hitükön és a nemzetükön keresztül megteremtette őket. A Fekete Madonna és a Boldogasszony zarándokvonat felkiáltójelként járja be a Kárpát-medencét és Közép-Európát, hirdetve egy olyan, több ezer éves keresztény tanítást, amit a XXI. században ismét veszély fenyeget – írta levelében a házelnök.
Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: az idén induló négy zarándokvonat utaslétszáma megközelíti a 3700 főt. A cég vezetője elmondta: minden évben előrukkoltak valami újdonsággal, s így lesz ez idén is, amikor a különvonatokhoz kapcsolva útnak indítják új, saját fejlesztésű és sorozatban gyártott IC+ kocsijukat, amely nagy hiányt pótol. (2019-ben még csak a Boldogasszony pünkösdi zarándokvonat három részből álló szerelvényéhez kapcsolják majd a többcélú belső teres IC+ kocsit – a szerk.) Ezek a kocsik alkalmasak moz­gásukban korlátozott, kerekes- székbe kényszerült utasok, illetve kisgyermekekkel érkező nagycsaládok kényelmes és biztonságos utazásának biztosítására. Emellett kerékpárt is lehet szállítani rajtuk. Veres András püspök kifejtette: a vonatos zarándoklatok során végig imádságos, elmélkedő a hangulat. Lehetőség van szentgyónásra is, és a körülményeknek köszönhetően közösségben készülhetünk fel arra, hogy a búcsún kegyelmekben és lelkiekben is gazdagodjunk, közelebb kerüljünk Istenhez és embertársainkhoz. A püspöki kar elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szentatya látogatására különvonatot indít a vasúttársaság, jóllehet a pünkösd és a pápalátogatás igen közel esik majd egymáshoz. A főpásztor természetesnek nevezte, hogy mi, hívő emberek állandóan keressük a kapcsolatot Istennel és embertársainkkal, hiszen ez vallásos hitünkből fakad. Nagy öröm azonban, hogy a visszajelzések szerint nemcsak mélyen hívő, hanem istenkereső emberek is szívesen részt vesznek egy-egy ilyen zarándoklaton, talán azért, hogy – először csak mint érdeklődők – megtapasztalják azt, amit másoktól hallanak, de ők még nem éltek át. A zarándoklat mindenki számára nyitott, mindenkit örömmel fogadnak a szervezők – mondta Veres András püspök. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kifejtette: egy zarándoklat a hitélet mélyebb megélése mellett arról is szól, hogy az ember legyőzze a saját korlátait, és jobban megismerje, mit jelent egy közösséghez tartozni. Ezzel összefüggésben az államtitkár felhívta a figyelmet a vér szerinti család helyett gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek gondjaira. Az elmúlt évekhez hasonlóan a négy zarándokútból kettőn idén is részt vesznek ilyen gyermekek: számukra rendkívül fontos, hogy különleges lelki élményekben is részesüljenek, és megéljék a közösséghez tartozás örömét, ami segítheti őket életük problémáinak megoldásában, az előrelépésben.
Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója meghatottan beszélt arról, hogy nagy megtiszteltetés számukra mind­az, ami elhangzott a tájékoztatón, s egyúttal különleges felelősség. Érzik a feladatuk súlyát, és igyekeznek „átugrani a mindig magasabbra emelt lécet”. Az ügyvezető igazgató elmondta: a kerekesszékbe kényszerültek részéről néhány évvel ezelőtt igény mutatkozott arra, hogy részt vehessenek a zarándoklatokon. Idén először adódik lehetőségük erre a Boldogasszony zarándokvonaton. Ez nagyon nagy eredmény – mondta Budai László, és hangsúlyozta: megtisztelő számukra, hogy Veres András püspök évről évre elvállalja a zarándokvonatok fővédnöki tisztségét. Budai László külön szólt a gyermekvédelemben élő fiatalokról, akiknek óriási élményt jelentenek ezek a zarándoklatok. Megemlítette azokat a papokat, szerzeteseket is, akik a zarándokokkal utaznak, gyóntatnak a vonatokon, s kiemelte a sajtótájékoztatón jelen lévő Csóka János pálos tartományfőnököt és a pálosokat, „a mi fehér ruhás angyalainkat”. Budai László közölte azt is: a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna és a međugorjei zarándokvonat Budapestről indul. A pápai szentmisére Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról is indulnak majd vonatrészek; a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány és a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen vonalon is fel lehet majd szállni erre a vonatra, amely Püspökladánynál egyesül egy szerelvénnyé. A zarándokvonat a visszaúton a kiindulási állomásokra viszi a zarándokokat.
Várják azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának ehhez a zarándoklathoz. A zarándokvonat, amelyen több mint nyolcszázan utazhatnak majd, korán reggel érkezik Csíkszeredába. A sajtótájékoztató végén a jelenlévők a Nyugati pályaudvar 10. vágányánál megtekinthették a MÁV saját fejlesztésű, többcélú belső teres, új IC+ kocsiját, amelyet Veres András püspök megáldott.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .