Kerekes székben is szabadon

Itt rendezték meg ugyanis április 28-án a Mozgáskorlátozottak Somogy megyei Egyesülete és a kaposvári Esélyek Háza által, Kerekes-szabadság?! címmel kiírt irodalmi pályázat díjkiosztóját.
Megrendítő, személyes, izgalmas, csupa szív, elkeseredett, ironikus – sorolta a főiskolai docens zsűrielnök a jelzőket, amelyek nem adhatják vissza azt a gondolati, szimbolikus gazdagságot, amelyet a pályaművek képviselnek.
„Panaszomat öröménekké változtatod, leoldottad vezeklőruhám, és örömmel öveztél körül, hogy lelkem énekeljen neked, és ne hallgasson soha” – buzdította további írásra a pályázókat a zsoltáros szavaival.

A „Kerekes-szabadság?!” ötletgazdája Filebics Magdolna, az öt éve alakult, a megyei önkormányzat épületében működő kaposvári Esélyek Háza vezetője volt, s maga is meghatódott, amikor megtudta: a szerzők között akadt olyan, aki – a segítőknek köszönhetően – kétéves kényszerű „szobafogság” után jöhetett el az eredményhirdetésre.
Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos és Somogy megyei Egyesületének elnöke elismerően szólt a nemes kezdeményezésről, utalva arra, hogy kerekes székben ülő művészlelkek is vannak, akik most megmutathatták tehetségüket. Azt látja: egyre több emberben válik világossá: fogyatékosok és épek egy közösséget alkotnak. Az első díjat Kátai Virág, a másodikat Koncz Balázs, a harmadikat Roszner Róbert kapta.
A pályázatra negyvenkét alkotás érkezett; a legidősebb szerző, a 86 éves dabasi Nagy Imre Andrásné volt, akinek Vincze Zsuzsanna, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi referense adta át a Bölcsesség-díjat, az Esélyház-vezetők pedig további különdíjakkal érkeztek.
Az első helyezett pályamunkából Pogány Judit Kossuth-díjas színésznő olvasott fel részleteket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .