Kenyerünk az oltáron

Az életet tápláló és fenntartó kenyér jelképe életünknek, munkánknak, megmaradásunknak, jövőnknek. Korinek László akadémikus, pécsi jogászprofesszor, aki 1990 és 1998 között a Magyar Kolping Szövetség világi elnöke volt, ezért kezdeményezte ősi Szent István-ünnepünkre a Magyarok Kenyere elnevezésű mozgalom elindítását.


A nemzet egységét kifejező búzafelajánlásokból évről évre több gyűlik össze. 2011-ben mintegy tíztonnányi búzát ajánlottak fel, s mára száztonnányira növekedett az összegyűlt gabona mennyisége. A kovász idén Kárpátaljáról érkezik, a sót Parajdról küldik, a búzát Mohácson és Szigetváron őrlik. Augusztus 20-ára Pécsváradon és Kolozsvárott sütik belőle a magyarok kenyerét és a több ezer cipót. Ezek árát a Nekem Nincs Ebédem program és különböző jótékonysági szervezetek kapják. A megmaradt búzát pedig Böjte Csaba dévai Szent Ferenc Alapítványa intézményeinek juttatják el. Így nem csupán jelkép a magyarok kenyere, de egyszersmind szeretetből fakadó tett is.

A búzafelajánlásokból sütött kenyér ott lesz a Szent István-napi ünnepi szentmise oltárán, az átváltozás asztalán. Nem a kirekesztés, hanem Krisztusnak mindeneket magához ölelő szándékával, az egész nemzetet felemelő szeretetével. A mozgalom célja ezt is kifejezte, hiszen a kenyér az élet és az örök élet kenyere az oltáron.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .