Kelemen Didákra emlékeztek Miskolcon 

A kétszázhetvenhárom évvel ezelőtt, 1744. április 28-án a szentség hírében elhunyt minorita ferences rendi áldozópap, tartományfőnök holttestét 1980. augusztus 27-én hozták fel a templom kriptájából, és helyezték el a Szent Erzsébet-mellékoltárnál, ahol minden hónapban a boldoggá avatásáért imádkoznak.
Az idei évfordulón Kalna Zsolt OFM Conv (Konventuális Ferences Minorita Rend) tartományfőnök, a Nagyboldogasszony-templom plébánosa köszöntötte az emlékezés résztvevőit. A hittudós tisztelői ezután Hartai Rita tolmácsolásában meghallgathatták azt a verset, amely a Kelemen Didák életével kapcsolatos kutatások során került elő.
A délután folyamán Kalna Zsolt megáldotta a miskolci minorita templom mellett lévő Földes Ferenc Gimnázium épületében található egykori kápolnát, majd a helyi egyházi és társadalmi élet képviselői megkoszorúzták a gimnázium falán a közelmúltban elhelyezett Kelemen Didák-emléktáblát. A minorita templomban egy Kelemen Di­dákról elnevezett hittantermet áldott meg a tartományfőnök.
Az emlékünnep alkalmából átadták a Kelemen Didák-díjat is, amelyet idén Tóth Sándor szobrászművész vehetett át. A kitüntetett művész készítette a minorita templom domborműves bronzkapuját és a Földes Ferenc Gimnázium falán elhelyezett emléktáblát is.
A Fráter György Katolikus Gimnázium kórusának koncertje után Kalna Zsolt ünnepi szentmisét mutatott be. Ezt követően a papság és a hívek a Szent Erzsébet-mellékoltárhoz vonultak, ahol a minorita rend tartományfőnöke rövid ima után megáldotta a színesfém ötvözetből újonnan készült Kelemen Didák-sírtáblát.

Forrás és fotó: Fojtán László

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .