Kék Séta Mátraházán

A kék pólót viselő kirándulók csoportja Mátraházáról, a Magyarok Nagyasszonya ferences kápolna elől indult útnak. Az autizmus színe a kék, ezért a túra a kék jelzés mentén halad a Kékestetőre. Az évente megrendezett kiránduláson nem csak a központban élő gyermekek, hozzátartozóik és a központ dolgozói vesznek részt: magánemberek, érintett családok, a környező iskolák diákjai és más intézmények tanulói is eljönnek az eseményre. Az első évben száz körüli volt a résztvevők száma, és ragyogó napsütésben tették meg az utat – mondta el Szabó József OFM, az intézmény lelki igazgatója a kirándulók egy kisebb csoportjának. Az ASK diákjai kitűzőkkel és kulcstartókkal fogadták a programra érkezőket. Bár az időjárás-előrejelzés napsütéses, meleg időt jósolt, mégis borongós, hűvös reggelen gyűlt össze a közel háromszáz kiránduló, hogy együtt sétáljanak fel Mátraházáról a Kékestetőre. Szabó József a következő szavakkal köszöntötte a kápolnában egybegyűlteket: „Mivel húsvét vasárnapjának nyolcadában vagyunk, mindennap ugyanannak a napnak számít: az Egyház liturgiájában Krisztus feltámadásának napja húsvétvasárnaptól kezdődően a következő vasárnapig tart. Ennek fényében ma április elseje van, így egyáltalán nem késtünk le az autizmus napjáról, április 2-áról. Ma is húsvét van, és ez azt jelenti: együtt örülhetünk annak, hogy a Jóisten nagyon szeret bennünket. Amikor megünnepeljük föltámadását, akkor tanúságot teszünk erről a szeretetről.” Két rövid egyházi ének után a ferences testvér felhívta a figyelmet arra, hogy idén nehezített a terep, hiszen a sípályát, amelyen végiggyalogolnak, még hó borítja.
„Nagy lelki feltöltődést tud jelenteni egy ilyen séta. Amellett, hogy gyönyörű helyen kirándulunk, nagyon megható látni, hogy ennyire örülnek nekünk és annak, hogy együtt túrázunk” – fogalmazott egy fiatal lány, aki az egyik gyöngyösi iskola karitászcsoportjának tagjaként volt jelen a sétán.
„Tavaly egy önkéntes munka révén kerültem ide, majdnem véletlenül, de annyira megtetszett a program, hogy idén is eljöttem, és most egy barátnőmet is elhoztam magammal” – mondta el egy másik résztvevő. Hazánk legmagasabb pontjára megérkezve, egy kis pihenés és beszélgetés után, megkezdődött az ünnepi műsor a Kékestetőn felállított színpadon. Sokan csak a hegycsúcson kapcsolódtak be a programba, így a résztvevők létszáma jelentősen megnőtt. Az eseményen ott volt Horváth László, a térség országgyűlési képviselője és Posztós Erik OFM, a gyöngyösi alsóvárosi templom házfőnöke is.
Az ASK Lakóotthon fiataljai és az Autista Segítő Központ tanulói megható műsorral készültek: verseket szavaltak, és közös éneklésre, mozgásra hívták a résztvevőket. A legnagyobb sikert Mészáros Árpi aratta, aki Az élet szép című dalt adta elő. A délelőtt utolsó mozzanata a kék léggömbök felengedése volt: miközben Árpi a Szállj fel magasra című dalt énekelte, a résztvevők elengedték a héliummal töltött lufikat.
A gyöngyösi Autista Segítő Központ a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány köznevelési intézményei közé tartozik. Egyike azon helyeknek, ahol országos szinten is magas színvonalú foglalkoztatás folyik, és családias légkörben folyamatos segítséget nyújtanak autizmussal élő embertársainknak. Az ASK működését a Ferences Alapítvány támogatja; adományozásra is az ő honlapjukon keresztül van lehetőség (www.­feren­ces­ala­pit­vany.hu).

Forrás és fotó: Ferences Alapítvány

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .