Katolikus óvoda nyílik Pakson

Fotó: Loósz Róbert

 

Az új óvoda a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium részeként kezdi működését szeptembertől; a beiratkozást április 23-án és 24-én tartják. Az intézmény egy kis- és egy vegyes csoporttal kezdi meg működését, majd a következő években négycsoportosra bővül. A püspökség által fenntartott óvodába nem csak a római katolikus vallású gyerekeket várják.
Az épület bejárása során Udvardy György pécsi megyéspüspök Szabó Péterrel, Paks pol­gármesterével együtt tekintette meg az épületet, ahol javában folynak a felújítási munkálatok.
Beszédében a megyéspüspök kifejtette: örvendetes, hogy a szülők katolikus oktatást szeretnének biztosítani a gyermekeiknek. A Pécsi Egyházmegye a növekvő igényeket figyelembe véve, a polgármesterrel egyeztetve döntött az óvodaalapítás mellett. Udvardy György elmondta: hosszú évek óta gondolkoztak azon, hogyan lehetne fejleszteni Pakson a katolikus oktatást. Úgy fogalmazott: „Nagy kincs, hogy társadalmunk a sok évszázados tapasztalattal rendelkező katolikus oktatást ma is értéknek tekinti. Ezt azt jelenti, hogy sokan úgy gondolják, az a krisztusi emberkép, amit intézményeinkben a szülőknek és a gyermekeknek szeretnénk adni, a jövő számára is biztos alapot jelent.” A főpásztor azt is elmondta, hogy az intézményt Kalkuttai Szent Teréz oltalmába ajánlják.
Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a beruházás részleteiről beszélt. A püspökségnek tíz településen tizenkét önálló oktatási intézménye van, ami a tagintézményekkel együtt összesen huszonhárom oktatási intézményt jelent. A hálózathoz kilenc óvoda tartozik, a paksi lesz a tizedik. Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból, közel nyolcmilliárd forintból fejlesztette az egyházmegye a közoktatási intézményeit. Ebből a keretből mintegy félmilliárd forint jut a paksi óvoda létrehozására. Cél a korszerű oktatás biztosítása. Az épület felújítása és bővítése során egy négycsoportos óvodát alakítanak ki játszótérrel és parkolóval. A tervek szerint minden csoportnak saját mosdója és öltözője lesz.
A gazdasági igazgató arról is beszélt, hogy folyamatban van az általános iskola és a gimnázium fejlesztése. A jövőben tornatermet is építenének a Balogh Antal plébános nevét viselő iskola tanulói számára. A sajtótájékoztatón Kutas Attila plébános, az iskola püspöki biztosa felolvasta az óvoda alapításáról szóló dokumentumot. Koósz Roland, a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója pedig bemutatta az óvoda leendő vezetőjét, Heszné Rauth Ildikót.
A leendő intézményvezető, aki harminckét éve dolgozik óvodapedagógusként, elmondta, hogy gyermekkorában maga is vallásos nevelést kapott, ami ma is meghatározza az életét. „Egyházi óvodában feladatot vállalni küldetés, missziós feladat. A leendő kollégák mindegyikére jellemző a hitbeli elköteleződés és az az odaforduló attitűd, amelyre feltétlenül szükség van a kisgyermekek között. Ebben az intézményben a legfontosabb feladatom a mennyei Atya szeretetének továbbadása lesz a gyermekek között. Ezt sok-sok mosollyal és elfogadó szeretettel kívánom megvalósítani. Munkatársaim között pedig az lesz a dolgom, hogy közösségem tevékeny tagja legyek lelki és szakmai tekintetben egyaránt” – fejtette ki Heszné Rauth Ildikó. Szabó Péter polgármester a köszöntőbeszédében üdvözölte az új óvoda létrehozását. Elmondta: szükség van erre az intézményre Pakson, és kifejezte örömét, hogy a három éve megszületett ötlet kezd valósággá válni. „A püspök úrnak az oktatás ügyéért tett erőfeszítései kézzelfogható eredményeket hoznak Pakson is, amit túlzás nélkül nevezhetünk a változás és a fejlődés városának. A Pécsi Egyházmegye az óvodaalapítással és a küszöbön álló iskolafejlesztéssel gyarapítja Paks szellemi, lelki és infrastrukturális értékeit, és erősíti az itt élő emberek jövőbe vetett hitét” – fogalmazott a polgármester.
A sajtótájékoztató végén Szabó Péter és Udvardy György a kézjegyével látta el a stratégiai együttműködési szándékot kinyilvánító dokumentumot.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .