Katasztrófát akadályozhat meg a vallásközi párbeszéd

Fotó: Katholisch.de

 

A svájci születésű, 76 éves Hinder püspök, aki már évtizedek óta a régióban szolgál, ugyanakkor óv a túlzott elvárásoktól is. „Türelemre van szükség egymás kölcsönös megismerésének útján. És valamiféle együttmunkálkodás lépéseire is ezen a terepen.” Az iszlám emirátu­sok­beli, szaúd-arábiai, ománi, iráni vagy jemeni változatai között jelentős eltérések vannak. A főpásztor úgy fogalmazott: „Egy fontos imámmal folytatott beszélgetés után nem szabad abban az illúzióban ringatnunk magunkat, hogy rálátunk az egész iszlám világra.”
Az emírségekbeli Egyházról a püspök úgy beszél, mint „eleven migránsegyházról”. „A világegyházban sokan azt hiszik, hogy Arábiában egyáltalán nem élnek keresztények.” Paul Hin­der hangsúlyozta, hogy a vallásgyakorlás szabadsága terén, különösképpen az istentiszteletekkel kapcsolatban semmiféle panasza nem lehet.
Február 4-én Abu-Dzabiban vallásközi konferenciát tartottak, melyen Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a kairói al-Azhar-mecset és az azonos nevű egyetem főimámja, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljárója mellett felszólalt az Egyházak Világtanácsának főtitkára, valamint a zsidók, a buddhisták és a bahái vallás több képviselője is. A szónokok között szerepelt továbbá Michael Schudrich lengyelországi főrabbi; Mustafa Cerić, Bosznia-Hercegovina volt főmuftija; Béchara Boutros Raï bíboros, maronita pátriárka, valamint Marco Impagli­azzo, a Sant’Egidio közösség elnöke.
Az emberi testvériségről szóló kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyen hétszázan vettek részt – köztük számos politikai vezető –, a Vének Muszlim Tanácsa szervezte. Ennek a 2014-ben létrehozott, abu-dzabi székhelyű egyesületnek az a célja, hogy áthidalja az iszlámon belüli szakadékokat, közvetítőszerepet töltsön be a vitázó felek között, és a szélsőséges uszítókkal szemben megvédje az emberi értékek és a tolerancia vallási üzenetét. A tanács vezetője et-Tajjeb nagysejk.
Az előadásokból és worksho­pokból álló program három tematikus részre tagolódott: Az emberi testvériség alapelvei, A közös felelősség, valamint Kihívások és lehetőségek. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya határozottan kiáll a vallási tolerancia mellett, így ezt a konferenciát is támogatta.
Az Egyesült Arab Emírségek kormánya február 5-ét, az Arab-félszigeten először tartott pápai szentmise napját ünnepnappá nyilvánította. Így a katolikus hívők, akik szinte kivétel nélkül az ázsiai térségből érkezett, itt dolgozó vendégmunkások, könnyebben részt tudtak venni a szertartáson. Az Egyesült Arab Emírségekben élő katolikus vendégmunkások közül sokan Abu-Dzabi­ban, a fővárosban dolgoznak. Február 5-én, a pápalátogatás utolsó napján a Zayed-Sports-City stadionban ünnepelt szentmisén több mint 135 ezren vettek részt.

Fordította: Németh Attila
Forrás és fotó: Katholisch.de

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .