Kaszap Istvánra emlékeztek születésének évfordulóján

Fotó: Berta Gábor

 

Az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be, Bérczi Bernát zirci apáttal, valamint a város és az egyházmegye megjelent papságával közösen. A szertartás kezdetén Tóth Tamás székesfehérvár-vasútvidéki plébános köszöntötte a résztvevőket, köztük a város megjelent vezetőit és az egyházmegyéből, illetve annak határain túlról érkező zarándokokat.
Szentbeszédében Bérczi Bernát apát elmondta: a hitvalló kispap példája azt igazolja, mindig, minden körülmények között van lehetőségünk rá, hogy egészen Istenre alapozzuk a mindennapjainkat. Éljük meg az aprónak látszó cselekedeteket is úgy, hogy azok magukon viseljék Isten keze nyomát.
Kiváló lelkivezetője segítségével a szentgyónásban rátalált arra a kincsre, amely közelebb vezethette Istenhez. Rá hagyatkozott, még akkor is, amikor megközelítette, majd végképp a hatalmába kerítette a betegség – mondta Bérczi Bernát.
A zirci apát arról is beszélt, hogy minden egyes cselekedetünk számít, nincsenek lényegtelen pontok az életünkben. Felelősek vagyunk egymásért. Egyetlen jó szavunk örökre bevésődhet a másik ember lelkébe, míg egy szóbeli sértés – hacsak Isten kegyelme helyre nem hozza a hibánkat – örökre megsebezheti a másikat. „Egész életünkben szükségünk van a tudatos önnevelésre, hogy el ne vétsük a helyes irányt, és mindig megmaradjunk a jó úton. Az ifjú Kaszap István pontosan megértette hitünk tanítását: azt, hogy ha nem tanulja meg alárendelni Istennek önmagát, a vágyait és az ösztöneit, akkor ezek szétszakítják az emberi jellemet. Élete a tudatos személyiségépítés példája” – hangzott el a beszédben.
A szentmise után az ünneplők, valamint a Prohászka Imaszövetség, a Magyar Cserkészszövetség és a Kaszap István Alapítvány tagjai a főpásztor és a papság vezetésével a hitvalló szerzetesnövendék sírjához vonultak, hogy mielőbbi boldoggá avatásáért imádkozzanak, és kérjék további közbenjárását hazánkért és a magyar népért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .