Karácsonyi ikon és bizánci himnuszok

Bölcsek

 Midőn az Úr Jézus Júda Betlehemében megszületett, napkeletről bölcsek jövének, és imádták a megtestesült Istent, és készséggel megnyitván kincstárukat, becses ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Tiszta aranyat az örökkévaló Királynak, tömjént a mindenség Istenének és mint háromnapos halottnak, mirhát a halhatatlannak. Jertek minden nemzetek, imádjuk őt, aki megszületett, hogy üdvözítse a mi lelkünket! (Ménea II., 607.)

Jézus

Újszülött gyermekként jelenik meg a földön az, aki az Atyával és a S z e n t l é l e k k e l együtt örökkévaló. Pólyába takarják és barmok jászlába fektetik azt, aki a földet felhővel takarja. Az ő mag nélkül történt születése előünnepét ünnepeljük ma vidám lélekkel! (Ménea II., 424.)

József

József is szemléli a nagy csodát, és először azt véli, hogy csak embert lát, mint pólyás csecsemőt. De az események észrevétetik vele, hogy az valóságos Isten, aki megadja lelkünknek a nagy irgalmat. (Ménea II., 570.)

Csillag és angyalok

Sion, vigadozzál, Betlehem, készülj, a mindenség fenntartója előre csillagot küldött, hogy hirdesse az ő mérhetetlen megalázkodását. Aki előtt remegnek az égi erők, az a Szűztől változatlanul valóban megszületik, az egyetlen Emberszerető. (Ménea II., 515.)

Ádám

A földből való Ádám, ki a magasabb rendű lehelet részese lett, s az asszony csábítása folytán enyészetre jutott, az asszonytól született Krisztust meglátva így kiált föl: Ki érettem hozzám lettél hasonlóvá, szent vagy te, Uram! (Ménea II., 610.)

Pásztorok

A mezei pásztorok megdöbbentő fényáradatot láttak, mert az Úr dicsősége körülvette őket, az angyal pedig így szólt: Énekeljétek, mert megszületett Krisztus – Áldott vagy te, atyáinknak Istene! (Ménea II., 614.)

Mária

Miért csodálkozol, Mária, mit ámulsz azon, ami benned történt? – Mert az örökkévaló Fiút időben világra hoztam, és a szülött fogantatását nem értem. Férjet ugyanis nem ismerek, hogyan szülhetek hát Fiút? Ki látott már mag nélküli szülést? De Isten legyőzi a természet rendjét, ahol csak akarja. Amint az Írás mondja: Krisztus Júdea Betlehemében a Szűztől megszületett. (Ménea II., 608–609.)

Éva

Buzgón örvendezik ma Istenben az egész teremtés, mert az Úr Krisztus, az Isten Fia tisztaságos Szűztől megszületik, halhatatlanná teszi az egész emberi nemet, megszünteti Éva ősanya átkát, azért zengjünk neki szent éneket, mint a mi jótevőnknek! (Ménea II., 541.) 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .