Karácsony böjtje

A karácsonyi előkészület kedves ikonjának címe: Istenszülő, a jel. Az Istenszülő Mária bensejében hordozta világra hozandó gyermekét. Alapgondolatát Izajás könyvében találjuk, amikor Isten maga ad jelet Ácháb királynak: „A szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi el.” Hogy a jövendölés beteljesedett, arról Szent Máté evangélista ad hírt. Az ikon közepén Máriát látjuk. Két vállán és fején egy-egy csillag jelzi, hogy szűz volt szülése előtt, szülése alatt és szülése után is. A szíve alatt hordozott gyermeknek komoly, felnőtt arca van, mert ő csak emberi természete szerint kisded. Feje fölött olvasható a Ho ón felirat: „Aki van”, azaz Isten. Ezért az Őt méhében hordozó anya is „Méthér Theu”, vagyis Isten anyja, ahogy a feje fölött lévő betűk is jelzik

A böjt keresztény megtartásában segítenek nekünk szent atyáink gondolatai. A böjt régi adomány, az atyák kincse. Egyidős az emberiséggel. „Ádám ezt az első parancsot vette: A jó és rossz tudás fájáról ne egyél! Ez pedig, hogy ne egyél, a böjt és megtartóztatás parancsa” (Nagy Szent Bazil). „Ne csak szád böjtöljön, hanem szemed, füled, lábad, kezed is. Böjtöljenek kezeid, tisztán maradván a lopástól és kapzsiságtól. Böjtöljenek lábaid azáltal, hogy illetlen élvezetek után ne járjanak. Böjtöljenek szemeid azáltal, hogy szemérmetlenül és bűnös kívánsággal senkire se tekintsenek!” Mégis, hogyan töltsük a készület idejét? Először is: igyekezzünk csendet teremteni magunk körül! Ki-ki maga is kereshet a körülményeihez szabott önmegtagadásokat. Régóta halogatott feladatok elvégzése, önmegtagadás ételek és italok fogyasztásában, egy-egy beteg meglátogatása. Mivel az advent olyan időszakra esik, amikor hosszúak az esték, lelki táplálékul elővehetünk egy-egy vallásos könyvet, bővíthetjük ismereteinket a Szentírásból, netán bővebb imádsággal is tölthetjük szabadidőnket.

 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .