Karácsony a nagyvilágban

Irak, Szíria, Libanon

 

Irak, Szíria és Libanon főpásztorai újévi és karácsonyi üzeneteikben a kereszténység béketörekvéseit, mások elfogadásának szükségességét hangsúlyozták. Irakban Szako káld katolikus pátriárka kérésére a kormány hivatalos ünnepnappá nyilvánította karácsonyt. Johanna Jazigi Ibrahim antiochiai görög ortodox pátriárka megemlékezett az április 22-én elrabolt két aleppói metropolitáról és nővérekről. (KAP)

 

Bagdadi merényletek

 

Az iraki főváros keresztények lakta déli részében karácsony idején elkövetett merényletek legalább harmincnyolc halálos áldozatot követeltek, hetvenen pedig megsebesültek. A CNN az iraki belügyminisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy egy katolikus templom közelében, autóban elhelyezett bomba huszonhét embert megölt, ötvenhatot pedig megsebesített. Korábban egy piacon robbant bomba, amely tizenegy emberrel végzett, illetve tizennégyet megsebesített. Slemon Varduni bagdadi segédpüspök szerint nem biztos, hogy keresztényellenes merényletről van szó. (KAP)

 

Asszad szír elnök a pápához

 

Bassár el-Aszad szíriai elnök karácsony után üzenettel fordult a pápához, amelyet egy magas rangú szír küldöttség december 28-án adott át Pietro Parolin vatikáni államtitkárnak. Az elnök tájékoztatta a pápát álláspontjáról a szíriai polgárháború párbeszéd útján történő rendezése ügyében. A pápa karácsonyi urbi et orbi üzenetében a konfliktus békés úton való rendezését sürgette. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .