Kapu a hit felé

Az eseménysorozat részeként a Nyugati téren felállított színpadon is lesznek előadások, ahol az esti nagy koncertek közreműködői mellett főleg fiatal magyar csapatok mutatkoznak be. László Viktor főszervezőt először arról kérdeztük, hogyan született meg a „hagyományteremtés” gondolata. – A városmisszió idején zajló tavalyi fesztivál záróestjére az amerikai David Ruis írt egy dalt: Budapest ragyogni fog… Mélyen megragadott az üzenete, hiszen egy olyan messziről jött énekes-dalszerző fogalmazta meg, aki előtte egy héten keresztül az utcákon, tereken szolgált a zenéjével. Azt is látta, ami nem tartozik a turistacsalogató Budapest-képhez: a szomorú arcokat, a rengeteg hajléktalant, az elesett embereket… Érzéseiből gyönyörű dal született, olyan „felkiáltás”, imádság, amelynek hatására mi, ottlévők úgy éreztük, hogy szinte átmos minket Isten szeretete. Ruis bekapcsolt minket abba a gondolatba, hogy egy leendő ragyogó Budapestért dolgozhatunk, erre szánhatjuk, erre tehetjük fel életünket. A dalról készült DVD-felvételt a fesztivál értékelése során megmutattuk a Westend igazgatójának is, akit szintén nagyon megérintett. Ígéretet tett arra, hogy ők is a rendezvény mögé állnak, és támogatják. Ezután kezdtük el szervezni az idei programot. Ezzel egy időben történt, hogy Matt Redman és a londoni Hillsong zenészei nyári európai turnéjukra készülve bejelentkeztek nálunk. Június 18-án nemcsak a nyitóest közreműködői lesznek: dicsőítésvezetőknek, zenészeknek, érdeklődőknek szemináriumot is tartanak majd a Westend Palace mozi egyik termében. A programok ingyenesen látogathatók, egyedül Matt Redman és a Hillsong koncertjére lesz belépő (páros jegy 2990 forint). Ezt a nagy létszámú együttes utaztatásának költségei és a különleges technikai igények indokolják.

Kiket, milyen együtteseket említene még az idei közreműködők közül?
– Nehéz szemezgetni a programból. Fellép többek között a Csillag születik döntőse, Rontó Kitty, eljön a színes bőrű hölgyekből álló hollandiai Breeze Gospel énekegyüttes, és koncertet ad a tavaly óriási sikert aratott Bolyki Brothers. Régi ismerős, visszatérő vendég Noel Richards. Először szerepel hazánkban a Londonban született, Barbadoson felnőtt és jelenleg Németországban élő Judy Bailey. A záróesten pedig a városmisszión sokak kedvencévé vált brit Yfriday koncertezik. Egy internetes szavazás szerint tavaly a legsikeresebb hazai előadó a Golgota Gospel Kórus volt, a külföldiek közül pedig az Yfriday. Őket lényegében „visszaszavazta” a közönség. A program kialakításában egyébként is nagy szerepet játszott, hogy kiket szerettek volna hallani az érdeklődők.

Voltak olyan jellegű visszajelzések, amelyek azt mutatták, hogy sikerült nem hívőket, keresőket is megérinteni a programsorozattal?
– A múlt évi fesztiválon számomra éppen az volt az egyik legmeghatározóbb élmény, hogy százával jöttek fel a Westend tetőteraszára olyan fiatalok, akik egyébként nem járnak „egyházi környezetű” rendezvényekre. A koncerteket nem titkoltan elsősorban evangelizációs céllal szervezzük. A zene eszköz Isten kezében, kapu, amelyen keresztül el lehet jutni a hitre.

(Részletes program: www.ezazanap.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .