Könyvespolcra: Káintól Krisztusig

Természetesen ki-ki saját ízlése és világnézete szellemében dolgozta föl a szövegeket, de hatásuktól azok sem szabadulhattak, akik eleve kétségbe vonták igazságukat. Csak egyetlen példa ennek igazolására: Márai Sándor azzal az elhatározással olvasta végig a teljes Ó- és Újszövetséget, hogy Jézusról ír regényt. A Megváltó alakja azonban annyira lenyűgözte, hogy végül Júdás lett a mű központi alakja, így nyerte el végleges formáját a Harminc ezüstpénz. Bodnár Dániel a XX. század regényirodalmából választott ki tizennyolc bibliai szereplő életét, tetteit vagy tanítását feldolgozó művet, s életük időrendjébe állította őket Káintól Szent Pálig. Alapvető feladatának a művek értelmezését vélte, s ezt sikerült megvalósítania, s a sokféleségből végül olyan képet megrajzolnia, amely a gondviselés mindenkori jelenlétét és jótékony hatását bizonyítja. Foglalkozik a regények íróival, tömören, találó idézetekkel összefoglalja a műalkotások cselekményét, megkeresi hatáselemeiket, és megvilágítja azt az eszmeiséget, amely a szentírási szövegekhez köti őket, illetve amelyek segítségével a kor emberének számára dolgozzák fel az Írás üzenetét. A tárgyalt regények között jó néhány ismert, közkedvelt, de ezeket is sajátos fénykörbe vonja az a mögöttes üzenet, amelynek megfejtését Bodnár Dániel legfontosabb feladatának tartja. Ennek szellemében még az ismert, olvasott alkotásokról is van új, megszívlelendő mondanivalója, s a legnehezebben értelmezhető műveket is hozzáférhetővé teszi. (Kitűnő méltatást olvashatunk Mihail Bulgakov talányos A Mester és Margarita című regényéről.) Hat olyan művel foglalkozik, amelyek Jézus alakját és tanítását állítják a cselekmény középpontjába, közülük François Mauriac esszéregénye több kiadásban is megjelent. A fiú evangéliuma című Norman Mailer-mű pedig az egyik legérdekesebb. Júdással és az árulás természetrajzával két klasszikus magyar regény, a már említett Harminc ezüstpénz és Kodolányi János könyve, az Én vagyok foglalkozik. (Nagy hatású mű Sőtér István Júdásról írt drámája is, amelyet sikerrel adtak elő annak idején a Vígszínházban.)

Nyilvánvaló, hogy nem mindegyik alkotás kiemelkedő, de ezek is sok tanulsággal szolgálhatnak. A József és testvérei, Thomas Mann regénye például az európai regény egyik csúcspontja. Franz Werfel Halljátok az igét című kötete pedig a maga idejének egyik felkapott műalkotása volt, míg Mészöly Miklós Saulusa ma is időszerű. Izgalmas, tanulságos antológia. Nemcsak az irodalom és a Biblia állandó olvasói nyerhetnek belőle új ösztönzéseket, hanem melegen ajánljuk a katolikus iskolák tanárai és érett növendékei számára is.

(Bodnár Dániel: Káintól Krisztusig. Kairosz Kiadó, 2009)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .