Jubileumait ünnepelte a  piarista család

Fotó: Lambert Attila

 

Négyszáz évvel ezelőtt hagyta jóvá V. Pál pápa (1605–1621) a Kegyes Iskoláknak, Isten Anyja Szegényeinek Kongregációját, amelyet azután róla neveztek el Páli Kongregációnak (Congregatio Paulina). Kétszázötven éve, 1767-ben emelte a szentek sorába XIII. Kelemen pápa (1758–1769) Kalazanci Szent Józsefet. A budapesti Piarista Gimnázium pedig háromszáz éves fennállását ünnepli. E jubileumokról emlékeztek meg azon a szentmisén, amelyre a piarista rend családjához tartozó püspököket, papokat és konfrátereket hívták meg. A jeles alkalmon részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Beer Miklós váci megyéspüspök; Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke és Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök is.
Labancz Zsolt piarista tartományfőnök a megjelenteket köszöntve felhívta a figyelmet arra a zászlóra, amely idén készült, a jubileumok alkalmából. Rajta a Szűzanya terjeszti ki palástját a piaristákra.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – aki maga is piarista diák volt – szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy a piaristák a hit és a tudás átadását tekintették és tekintik ma is legfőbb feladatuknak. Így járulnak hozzá ahhoz, hogy a társadalom az evangéliumi értékek szerint élhessen.
A főpásztor külön megemlítette Kovács ­Mihály tanár urat, aki úgy oktatta a matematikát és a fizikát, hogy az átadott tudást nem csupán megértették a diákok, de valamiképp részévé vált hívő életüknek is.
A szentmise után Labancz Zsolt tartományfőnök konfráteri diplomát adott át Izing Lászlónak. Ezt az elismerést azok vehetik át, akik sokat tettek a piarista rendért, a piarista hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért.
Az ünnepség végén Labancz Zsolt röviden beszámolt a magyarországi tartomány tevékenységéről. Kiemelte, hogy jelenleg több mint négyezer fiatallal foglalkoznak intézményeikben, az óvodától a középiskoláig.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .