Juan Diego Cuauhtlatoatzin

1531. december 9-én szentmisére indult (akkoriban ezen a napon ünnepelték Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepét). A Tepeyac-dombhoz érve halk zene ütötte meg a fülét, és szivárványszínű fény által övezett fehér felhőt pillantott meg a domb felett. Majd női hang szólította meg: „Juantzin! Juan Diegotzin!” A -tzin végződés anyanyelvén a gyöngéd tiszteletadás kifejezése. A Tepeyacon egy gyönyörű fiatal nő várta ragyogó azték királynői ruhában. „A szeplőtelen és mindig Szűz Mária vagyok – mondta neki. – Anyja az igaz Istennek, aki által minden él, aki mindennek ura földön és égen. Az a kívánságom, hogy itt teocalli (nahuatl nyelven Isten háza, azték piramistemplom) épüljön. Itt akarom megmutatni az embereknek szeretetemet, együttérzésemet és irgalmamat. Itt akarom megajándékozni őket segítségemmel és oltalmammal. Itt akarom meghallgatni panaszaikat és gondjaikat, itt akarom enyhíteni és gyógyítani fájdalmaikat és nyomorúságaikat. Menj el a fővárosba, és mondd meg a püspöknek, hogy ez a kívánságom.”


A püspök hitte is, nem is, amit Juan Diego elmondott, és jelet kért tőle.

Amikor Juan Diego nagybátyja halálos beteg lett, a férfi papot akart hozzá hívni. Útközben ismét megjelent neki Szűz Mária, aki gyógyulást ígért a rokonának, őt pedig arra kérte: gyűjtsön rózsákat a dombon, ahol korábban találkoztak. Juan Diego odament, és meglepetésére a dombtetőn illatos virágok sokasága várta. A köves talajon ez mindenképpen csoda lett volna, de ráadásul hideg december volt ekkor, továbbá Juan Diego Amerikában ismeretlen virágfajtákat, köztük nemesített kasztíliai rózsákat talált. Az ámuló férfi kötényt formált tilmájából (köpenyéből), és teleszedte mindenfajta virággal. Amikor a püspök elé vitte, és köpenyéből a földre szórta a virágokat, a főpap előtt világossá vált, hogy Juan Diegót a Szűzanya küldte. Az egyszerű indiánköpenyen pedig megjelent Mária máig sem fakuló egész alakos képe, amelyet ma úgy ismerünk, a Guadalupei Szűzanya. A csoda hatására a püspök Tepeyac hegyén Mária-szentélyt építtetett, amely ma a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelye. A kápolnának Juan Diego lett az őre egészen 1548-ban bekövetkezett haláláig.

A látnokot II. János Pál pápa avatta szentté 2002-ben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .