Jó magyarnak lenni Fatimában

Az ismert énekes-előadóművész, Ákos két koncertje között Portugáliába látogatott, elsősorban azért, hogy a magyar vonatkozásokban is bővelkedő kegyhelyre, Fatimába zarándokoljon. Útjáról július 23-án video­blog­jában is beszámolt. A rövid lisszaboni látogatás után Fatimába érkező zenész elmondja, hogy a kegyhelyen gyönyörű magyar keresztút várja a zarándokokat, és minden stáció tetején magyar jelkép látható: a hármas halom és a kettős kereszt.
„Talán nem sokan tudják, hogy Fatima nem is létezne, legalábbis nem ebben a formában, ha nincs egy magyar pap, Kondor Lajos SVD atya, aki negyven éven keresztül ápolta Fatima szellemét – számol be az alkalmi idegenvezető. – Olyannyira, hogy egy gyönyörű olajligeten keresztül tekergő kálváriát építtetett azoknak a magyaroknak az adakozásából, akik kényszerű módon 1956-ban hagyták el a hazájukat.” A kálváriához vezető út minden egyes állomásánál „egy kis márványlap hirdeti, hogy kinek az adományaiból születhetett meg az adott stáció. Gyönyörű római stílusú dómok alatt állnak ezek a domborművek, egységes, szépséges keresztút ez. Jó büszkének és magyarnak lenni Fatimában, messze Budapesttől, és látni, hogy milyen nagy tisztelet övezi itt is Szent Istvánt, akinek a nagy bazilikában szobra van, és a magyar kálvária tetején egy Szent István-kápolna őrzi az emlékét a szentély plafonján egy olyan mozaikkal, amelyen első királyunk éppen felajánlja az országot a Szűzanyának.” A Fatimai Szűzanyánál tett látogatás után Ákos, amint mondja, visszazökkent a rendes kerékvágásba, és a debreceni Campus Fesztiválon folytatta turnéját.

Forrás, fotó: AkoxVid/YouTube

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .