Jezsuita provinciálisok nyilatkozata

 

Mi, Európa, a Közel-Kelet és Afrika–Madagaszkár jezsuita provinciálisai és főbb elöljárói a két kontinens mintegy hatezer jezsuita rendtársának képviseletében csatlakozunk Ferenc pápához, aki szívén viseli az otthonaikat egy jobb élet reményében elhagyó, s ezzel hatalmas kockázatot vállaló menekültek sorsát. Úgy látjuk, e súlyos erkölcsi kérdés sürgetően kiált társadalmaink felé.

 

A kivándorlási hullámok hátterében összetett okok állnak: mindenek előtt háborúk, üldöztetés, gazdasági instabilitás, környezeti katasztrófák és a népességet eltartani képtelen gyenge államok. Bármi is legyen az ok, a lampedusai tragédia arra hívja fel a figyelmünket, hogy legalapvetőbb emberi kötelességünkhöz kell visszanyúlnunk: életeket kell mentenünk. Ez alapvető erkölcsi kötelességünk.

 

Meg kell szüntetni a fegyverek Afrikába szállítását

 

Európának vállalnia kell a felelősséget a globális kivándorlás ügyében. Számos európai állam – vagy vállalat – szállít fegyvert Afrikába, gyakran titokban. Ezek a fegyverek konfliktusokat szítanak, a konfliktusok pedig kivándorlási hullámokhoz vezetnek. Világunk oly mértékben összefonódott, hogy nem elég többé figyelmünket egyedül a Mediterráneum felé összpontosítanunk.


 

A dublini rendelet

 

Több európai ország nyitva áll a menedékkérők előtt. Ugyanakkor a dublini rendelet egyik kitétele, mely szerint a menedékkérő kérelmének elbírálása annak a tagállamnak a feladata, amelynek területén a kérelmező belépett az Európai Unióba, megnehezíti a menekültek befogadását, elosztását, és egyenlőtlen megoszlásukat eredményezi. Európa minden országának szolidaritást kell vállalnia, a tagállamoknak támogatniuk kell egymást, és ki kell venniük részüket a menekültkérdés megoldásából.

 

A menedékkérők fogva tartását meg kell szüntetni

 

– Ellenezzük a menedékkérők letartóztatását. Létezik más alternatíva is, amelyet néhány ország már kipróbált, és jól működőnek talált.

 

– A gyermekeknek – akár kivándorlók, akár menekültek – sokkal nagyobb védelmet kell nyújtani, valamint biztosítani kell számukra a jogot, hogy minőségi oktatásban vehessenek részt.

 

– A fogva tartott kivándorlók életkörülményei gyakran embertelenek. Szem előtt tartjuk, hogy a kormányokon és szociális védelmi rendszereiken nagy a nyomás, mégis vannak bizonyos alapvető emberi és lelki igények, melyek kielégítése erkölcsi kötelesség.

 

Ne engedjünk a szélsőséges politikai nézeteknek

 

Aggodalommal figyeljük, hogy számos politikusra milyen nagy hatással vannak bizonyos szélsőjobboldali nézetek. Ahogyan a szavazatokért folyó küzdelem és a választási folyamat egyre intenzívebbé válik, félő, hogy e szélsőséges populista irány fogja uralni a politikai vitát. Kérjük a politikusokat, ne engedjék, hogy a szélsőséges nézetek és formák határozzák meg a közéleti párbeszéd tónusát. A XX. század Európája megmutatta, mi történik, amikor szélsőséges csoportok kerülnek uralomra és veszik kezükbe az irányítást. Buzdítunk mindenkit a kivándorlók saját országaiban, hogy törekedjenek a békére és igazságosságra, hogy minden állampolgár családja biztonságos otthonra találjon.

 

Támogatnunk kell azokat, akik egy jobb világért dolgoznak

 

Örömmel látjuk a bátor erőfeszítéseit minden olyan szervnek, püspöki konferenciának, egyházi csoportnak és civilszervezetnek, amely célul tűzte ki a menekültek és kivándorlók ügyének előmozdítását. Jezsuitaként különösen köszönjük a spanyolországi Jezsuita Menekült Szolgálat (Servicio Jesuita a Migrantes) és más jezsuita szervezetek odaadó és színvonalas munkáját. S mint a Jézus Társasága Európában, a Közel-Keleten és Afrika–Madagaszkárban, ezúton megújítjuk elköteleződésünket a nélkülözők, a társadalom peremére jutottak, a legszegényebbek szolgálata mellett, s a hívők imáiba és minden jóakaratú ember gondjaiba ajánljuk a menekülteket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .