Jezsuita diakónusokat szenteltek 

Fotó: Ménesi Ágoston

 

Bellovics Gábor SJ életében fontos szerepet tölt be a zene: csellón, zongorán és orgonán is játszik. A Nyugat-Dunántúlról, Mosonmagyaróvárról származik; a jezsuita rendbe 2011-ben lépett be. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban töltött két év szolgálat után kezdte el egyházzenei tanulmányait Regensburgban. Jelenleg az egyik müncheni jezsuita közösség tagja.
Petrovics László SJ Miskolcon született, tizenöt éve tagja a rendnek. Képzése folyamán különböző lelkiségi mozgalmakat kísért, és többek között a miskolci jezsuita gimnáziumban dolgozott. Nemrég végezte el képzését Londonban, illetve Spanyolországban.
Bellovics Gábor, aki két éve a bajor fővárosban él, így fogalmazott a hivatásával kapcsolatban: Gyakran kérdezik tőlem, hogy mit gondolnak a magyarok erről vagy arról. Ilyenkor visszakérdezek: „Miért, a németek mit gondolnak?” Így gyorsan kiderül, hogy nem lehet ilyen egyszerűen feltenni a kérdést: hogyan látják a világot a magyarok, a németek, a szírek? Ahol személyes beszélgetés, párbeszéd alakult ki, ott eddig még mindig a falak omlásának voltam tanúja ember és ember között. Talán érdemes itt kezdeni: időt adni, meghallgatni, odafigyelni a másikra, és közben nem azon gondolkodni, mi lesz a válasz. Nyitottnak lenni, meghallani a másik fél szándékát, mondanivalóját, megismerni igazi belső valóját. A diakónusszentelésemre készülve felerősödnek bennem ezek a hangok, és biztató szavakká válva erősítenek a hivatásomban. Olyan pap, olyan szerzetes szeretnék lenni, aki nem a kész válaszait akarja lenyomni mások torkán, hanem mindig készen áll arra, hogy megismerje a másik ember valódi érzéseit, és arra is, hogy a saját gondolatait újra meg újra megvizsgálja, s így a párbeszéd és a kiengesztelődés szolgája legyen.

Forrás: Jezsuita.hu

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .