Jelet kért, pap legyen-e

A Bhutánban élő Kinlej Csering (Kinley Tshering) fiatalon katolizált. Arról szeretett volna dönteni, hogy pap legyen-e. Jelet kért Istentől, s kapott: egy repülőgépen Teréz anya mellé szólt a jegye, és beszélgethetett vele dilemmájáról. Hamarosan csatlakozott a jezsuita rendhez, s 1995-ben ő lett az első bhutáni születésű katolikus pap.
Az India és Kína között fekvő dél-ázsiai országnak mintegy 800 ezer lakosa van. A Bhutánban élők háromnegyede buddhista, közel egynegyedük hindu vallású. A keresztények a népesség kevesebb mint egy százalékát teszik ki.
Kinlej Csering buddhista családba született. Szülei már gyerekként kolostorba adták, buddhista szerzetesnek szánták – mégis katolikus oktatást kapott. Az 1960-as évek elején nem volt sok jó iskola Bhutánban, ezért családja katolikus iskolába küldte, az indiai Dardzsilingbe. A Szent József Clunyi Nővérei által vezetett intézményben, majd a jezsuiták által vezetett középiskolában tanult. Kilencedikes volt, amikor megkeresztelkedett, katolizált. A családja kezdetben megdöbbent, ellenállt, de mára elfogadták hivatását.
Bengaluruban, a jezsuita Szent József Kollégiumban és Mumbaiban, a St. Xavier’s College-ban volt diák; a bengalurui Indian Institute of Managementben végzett. Üzletemberként kezdett dolgozni, de nem volt elégedett az életével, valami hiányzott a teljességhez.
Komolyan fontolgatni kezdte a katolikus papi hivatást, s ehhez jelet kért Istentől. 1985-ben, a Haidarábádból Kalkuttába (Kolkata) induló repülőjárat fedélzetén észrevette, hogy a mellette imádkozó apáca Teréz anya. A szerzetes nővér néhány szót váltott a fiatalemberrel, aki elmondta dilemmáját. Teréz anya arra bátorította, hogy mondjon igent.
A pap hangsúlyozza, hogy a találkozás nem lehetett véletlen, inkább gondviselésszerű, ami egész életét megváltoztatta. 1986. július 21-én csatlakozott a jezsuita rendhez; a noviciátust Dardzsilingben végezte. Később még egyszer találkozott Teréz anyával, egy októberi kalkuttai látogatáson, 1995-ben. Ekkor már fölszentelt pap volt. Teréz anya örült, és elmondta, hogy az elmúlt tíz évben imádkozott a fiatalemberért.
Kinlej Csering harminchárom évet töltött Dardzsilingben: egy főiskola és két iskola igazgatója volt, majd a jezsuiták dardzsilingi tartományának elöljárója lett. Hazájában a kicsiny katolikus közösséget támogatja, vasárnaponként szentmisét mutat be. Nem ismer más bhutánit, aki katolizált volna; a kisszámú katolikus mind nepáli származású. Ugyan a negyedik bhutáni király garantálja a vallásszabadságot, a keresztények még nem tartoznak a hivatalosan elismert felekezetek közé. Kinlej Csering szerint bizonyos „fundamentalista keresztények kontraproduktívak a vallási párbeszéd szempontjából. Provokálnak, és fondorlatos módon próbálnak evangelizálni”.
Annak ellenére, hogy Teréz anya óriási hatást gyakorol a világra és személyesen rá is, Kinlej Csering vallja, hogy egyetlen lelkivezetője van: Jézus. „A többiek pusztán emberek.”

Forrás és fotó: Aleteia.org; Jezsuita.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .