Javaslatok a kormányzatnak

A katolikus egyház képviselői tájékoztatták a testvéregyházakat a Vatikán és a magyar állam között megkötött megállapodás részleteiről és várható jövőbeni kihatásairól, az evangélikus és a református egyház vezetői pedig tájékoztatást adtak az elmúlt hónapban az állammal megkötött megállapodásokról és az ezek alapján megvalósuló beruházásokról.

 

A holokauszt emlékév jövő évi programjaival kapcsolatban az egyházi vezetők tanácskoztak a tervezett állami eseményekbe és projektekbe való bekapcsolódásról.

 

Megállapodtak abban, hogy jövőre is folytatják a fiatalok által szervezett KözösPont és 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű programokat.

 

A tanácskozás résztvevői az egyházi műemlékek helyzetét áttekintve tapasztalataik alapján egyetértettek abban, hogy további változtatásokra van szükség a műemlékvédelem területén, különösen a használatban lévő egyházi épületek felújítása tekintetében. Megállapodtak abban, hogy közös javaslatot dolgoznak ki a kormányzat számára az egyházi tulajdonban és használatban lévő műemlékek védelme és megóvása érdekében, hogy határozottabban érvényesüljenek a napi használat szempontjai.


A tanácskozás végén egyeztettek a jövő esztendő egyes egyházi eseményeiről is. Református részről a május 24-én, Debrecenben megrendezendő, a VII. Magyar Református Világtalálkozóhoz kapcsolódó református egységünnepet emelték ki, katolikus részről a Nostra Aetate deklarációról szóló konferenciát, melyet május 26-án, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartanak, az evangélikus egyház pedig jövő nyáron július 16–20. között Soltvadkerten szervezi meg a Szélrózsa ifjúsági találkozót.

 

A történelmi egyházak vezetői reményüket fejezték ki, hogy a keresztény egyházak adventi és karácsonyi szolgálata által az Istentől kapott kegyelem és világosság minél több ember számára valóságos támasszá válik a mindennapi életben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .