Hivatásnak tekintette a politikusi pályát

Semmi túlzás nincs ebben a megállapításában sem: „Én a politikusi pályát hivatásnak tekintem, és számomra a politikusi pálya akkor is hivatás volt, amikor nem gyakorolhattam. Akkor is arra törekedtem, anélkül, hogy ez programom lett volna. Egyszerűen nem tehettem mást, mert a természetemből és érdeklődésemből következett, hogy bárhol voltam, tizenhat éves koromtól kezdve a politika egyértelműen az érdeklődési körömbe került.”

 

Nem volt nála szempont a haszonszerzés vagy a fizetés, amely megillette. „Nincsenek semmiféle személyes karriercéljaim. Én szolgálok. Addig, ameddig a szolgálatom hasznos. Teszem ezt a legjobb tudásom szerint, ameddig tudom és a magyar nemzet igényli” – mondta a „taxisblokád” után.

 

Hivatását tudatosan mélyítette. Kornis Gyula Az államférfi című kötetét már egyetemistaként jól ismerte és tanulmányozta.


„Akiben nincs politikai hit, nincs politikusi hivatás, az sok minden lehet, de soha abból igazi politikus nem lesz, csak akkor, ha hinni tud, ha hivatása van, és ha együtt jár a hivatással egy politikusi étosz, s együtt jár a mesterségbeli tudásra való törekvés” – mondta egy előadásában Antall József.

 

A Der Spiegelnek már 1990 májusában azt nyilatkozta: „Aki ma Magyarországon arra vállalkozik, hogy miniszterelnök legyen, annak vagy fanatikusnak, misszionáriusnak kell lennie, vagy pedig őrültnek…” Éppen akkoriban készült programbeszédére.

 

Tudta, hogy „a Kádár-korszak a maga módján de politizálással stabilizálta az országot. A forradalom után az emberek valamelyest nagyobb szabadságot és anyagi jólétet kaptak, és nem kellett politizálni. Ehhez szokott a magyar társadalom. Erre nevelték a magyar társadalmat. Az ellenzéki mozgalmak nálunk ezért nem a lengyel Szolidaritáshoz hasonló tömegmozgalomból indultak ki, hanem szűk értelmiségi mozgalmakból. Ezért az új kormány az első időszakban csak veszíthetett.”

 

Húsz éve hunyt el Antall József. Amikor annak idején Bonnban a Konrad Adenauer Alapítvány főtitkárának azt mondtam: „Sajnos csak egy Antall Józsefünk van”, ő ezt válaszolta: „Istennek hála, hogy egy Antall Józsefük van!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .