„Játsszunk zöld lapokkal!”

A rendezvényt Tóth Nándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte a környezetvédelem fontosságát, és hangsúlyozta, hogy a jövő nemzedék szemléletét még „zöldebbé” kívánatos alakítani, hiszen életünk valamennyi területe – így egészségünk, munkánk és jólétünk is – nagyban függ a minket körülvevő környezettől.

A kétéves szemléletformáló program eredményeiről Bali Judit projektkoordinátor és Király Gellért pályázati projektmenedzser számolt be. „A kiállítótérrel, bemutató táblákkal, nívós installációkkal ellátott »ökollégiumot« az elmúlt másfél év során közel háromezer-ötszáz érdeklődő látogatta meg. A program ideje alatt hetvenöt – szemléletformáló, zöld megoldásokat bemutató interaktív foglalkozásokkal és filmvetítéssel egybekötött – rendezvény valósult meg olyan neves szakemberek közreműködésével, mint Burján Zoltán, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület képviselője, Darázsi Zsolt, a Göcseji Természetvédelmi Egyesület elnöke, Etler Ottó vegyészmérnök, Illyés Zoltán biológus, Kovács Gyula gyümölcsész, Klein Ákos biológus, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársa, Lázár Péter drámapedagógus és környezeti szakértő, valamint Óvári Miklós, a Zöld Zala Természetvédelmi Egyesület elnöke. A rendezvénysorozat szakmai partnere volt többek közt a Cellux Csoport, a Pillekő Projekt és a Humusz Szövetség is”– foglalta össze az eredményeket Bali Judit.


Az ökollégium kialakításán túl egyéb korszerűsítések is zajlottak az épületben. „A nagykanizsai piarista rendház és fiúkollégium épületét energiahatékonyságot növelő műszaki megoldásokkal újítottuk föl. A műszaki fejlesztések mellett a teljes intézményt szelektív hulladékgyűjtőkkel láttuk el, az udvarra komposztálót telepítettünk, valamint létrehoztunk egy harmincnégy férőhelyes fedett kerékpártárolót is” – mondta el Király Gellért.

Nyeste Pál piarista igazgató hangsúlyozta: „A rend küldetésnyilatkozatában alapvető érték a felelősségvállalás a ránk bízottakért és környezetünkért, emberképünk egyik központi eleme pedig a fenntarthatóságra való törekvés. A projektet ezen értékek mentén valósítottuk meg, és a fenntartási időszakban, valamint azt követően is ezeket szeretnénk megélni és közvetíteni. Örülünk, hogy saját diákjaink mellett a városban és a megyében működő iskolákból is szép számmal érkeztek érdeklődők, akik magas szintű szemléletformáláson estek át az előadásoknak köszönhetően.”

Ezt követően az egybegyűltek az ökollégium diákképviselőjének élménybeszámolóját hallgathatták meg a létesítmény használatának tapasztalatairól, majd Gyenes Viktor, a Pannon Egyetem tanára tartott előadást, amely a környezetpedagógia fontosságáról, módszereiről és lehetőségeiről adott átfogó ismereteket a résztvevőknek.

A környezettudatosság jegyében az érdeklődők az iskola alagsorában megtekinthették az újonnan felállított pillekő bútorokat.

A zárszót Balogh László, a városi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke mondta el, majd pohárköszöntőjével megnyitotta a „Játsszunk zöld lapokkal!” szlogent viselő projekt fenntartási időszakát. Kiemelte, hogy a programmal a jövőben sem csupán a kanizsai fiatalokat és szüleiket kívánják megszólítani, hanem egész Zala megye lakosságát igyekeznek elérni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .