Ján Orosch az új nagyszombati érsek

Ján Orosch a szlovák püspöki konferencia aktív tagjai közül az egyetlen, aki magyarul is beszél. 2009 óta ő felügyeli a magyar hívek lelkipásztori ellátását. Erdő Péter bíboros levélben fejezte ki jókívánságait az újonnan kinevezett érseknek.

A felmentett Róbert Bezák jelenleg a besztercebányai püspökséghez tartozó radványi redemptorista plébánián segédlelkész. Menesztésének indoka ma sem ismert. Dominik Duka prágai bíboros érsek korábban úgy nyilatkozott, hogy nem morális okból történt.


A szlovák püspöki konferencia álláspontja szerint Bezák érsekre szerzetesként kell tekinteni, és további sorsa a redemptorista rendre tartozik. Minden jel arra mutat, hogy jövőjét külföldön képzelik el, de besorolása tisztázatlan. Ha kérné a rend valamelyik külföldi tartományába való felvételét, ez azt jelentené, hogy még csak kezdi a szerzetesi életét – holott Szlovákiában tizenkét évig tartományfőnök volt –, és önként lemondana a püspökségről. „Egyértelműen a feljebbvalóim tudomására hoztam, hogy Szlovákiát csak azután hagyom el, amint magától a szentatyától fogom hallani, hogyan képzeli el az egyház a jövőmet” – mondta el az Új Szónak Róbert Bezák.

A rend augusztus 1-jéig szombatévet engedélyezett számára, de mostanáig senki nem tudatta vele, mi lesz, ha ez véget ér. Ezért június utolsó napjaiban levélben értesítette Mario Goirdana pozsonyi apostoli nunciust, Marián Chovanec besztercebányai püspököt, a redemptorista rend római nagyfőnökét, Michael Brehlt és Václav Hypius szlovákiai tartományfőnököt, hogy mint püspök mindenképp találkozni akar Ferenc pápával. A leváltott egyházi vezető szimpatizánsai több tiltakozó akciót szerveznek.

(KAP/Új Szó)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .