Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszönetet mondott a Szentatyának

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 

A Szentatya Aranyrózsát ajándékozott a csíksomlyói Szűzanyának. Miután Ferenc pápa elhelyezte az ajándékul hozott Aranyrózsát a csíksomlyói kegyszobor ­lábánál, Jakubinyi György érsek e szavakkal mondott köszönetet, magyarul, majd románul:

„Szentatya! Húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa látogatta meg először ezt az országot, de csak a fővárosra, Bukarestre szorítkozhatott. Nagyon sajnálta, hogy nem látogathatta meg Erdélyt, ahol hívei többsége lakik, de megígérte, hogy ha még egyszer jön, mindenképpen eljön hozzánk. Húsz év múlva most Ferenc szentatya teljesítette ezt az ígéretet.
Szentatya! Itt köszöntjük, a négy erdélyi római katolikus egyházmegye magyar székely többségű hívei és püspökei: Gyulafehérvár, Nagyvárad, Szatmár és Temesvár. Kérjük, Szentatya, segítsen, hogy bekapcsolódjunk az egyetemes Egyház vérkeringésébe.
Köszönjük, Szentatya, hogy eljött velünk együtt imádkozni, a szentmiseáldozatot bemutatni, kérni a Csíksomlyói Segítő Máriát, hogy áldjon meg minket a fogadalmi kereszt felirata szerint: »Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben.«”
A köszönő szavak után a pápa és az érsek megajándékozták egymást: Jakubinyi György Xantus Gábor Ég és föld között című festményét ajándékozta Ferenc pápának, a Szentatya pedig egy kelyhet adott át a gyulafehérvári főpásztornak.
Az ünneplők a szentmise végén elénekelték a magyar Himnuszt, majd a Te vagy földi éltünk vezércsillaga kezdetű ének és a Székely himnusz is felcsendült a csíksomlyói kegyhelyen.
Ferenc pápa a szentmise után a csíksomlyói kegytemplom közelében mozgássérült betegekkel és családtagjaikkal találkozott: kezet fogott velük, és néhány szót váltottak.

Forrás: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .