Istenre nyílik szívünk szegénysége

A szónok hangsúlyozta: Avilai Szent Teréz titka nagy lelki befogadókészségében, nyitottságában és egyszerűségében rejlik. Az imádságról a szent úgy beszélt, mint egyfajta sajátos összeszedettségről, egy olyan állapotról, amikor a lélek meg akar szabadulni a külső érzékek zavaró hatásától, és egyedül Istennel kíván lenni, csak rá figyelve, teljesen szabadon. Ez kegyelem. Hiszen folytonosan tele vagyunk gondokkal és gondolatokkal. Szent Teréz azonban azt mondja: „Légy ott, ahol vagy, minden érzékeddel.” Az Istennel való találkozáshoz erre van szükség: minden érzékünkre, teljes jelenlétünkre.

A lélek belső élete nagyon-nagyon csendes – mondta a ferences templomigazgató. – A külső hatások ugyan rendkívül erősek, és nehéz tőlük egészen szabaddá válni, de az ember azt hallja meg, amire megtanult figyelni. Egyedül, négyszemközt Istennel… Erről a legnehezebb beszélni, ezt a legbonyolultabb szavakkal kifejezni – mutatott rá a szónok. – Ám mindenkinek megvan a maga találkozása Istennel, és az nagy édesség a lélek számára, amelyet féltve őriz és hordoz magában. A találkozás Istennel hatalmas belső nyugalomban történik. Erre az állapotra kell törekednünk, ez Avilai Szent Teréz üzenete. S ha valaki szeret, semmit sem tart lehetetlennek – zárta szentbeszédét Tokár János OFM az Avilai Szent Teréz-templom búcsúünnepén.

A szentmise végén Horváth Zoltán plébános hangsúlyozta: a jubileumi évben minden hónapban Szent Terézhez kapcsolódó programokat szerveznek, így készülnek 2015. március 28- ára, Szent Teréz születésének 500. évfordulójára.


A jubileumi év eseményeiről a plébános szerkesztőségünknek elmondta: novemberben a Keresztény-Zsidó Társasággal közösen vallásközi konferenciát szerveznek, melyen a különböző vallások képviselői mutatják be, mit jelent saját vallásukban a misztika fogalma. Januárban Szent Teréz életéről és életének helyszíneiről tart előadást Török Csaba teológus. Februárban a tervek szerint színművészek olvasnak fel részleteket a szent gondolataiból, a felolvasások között pedig Szent Terézhez kapcsolódó zeneművek szólalnak meg. Születésének 500. évfordulóján, március 28-án délelőtt ünnepi szentmisét tartanak, délután pedig a Budapesti Énekes Iskola és a Szent Efrém férfikar misztériumjátékot ad elő Szent Teréz életéről.

Áprilisban a plébánia a száznegyven éves Zeneakadémiával közösen nyílt napot tart, melynek keretében a templomban vesperás lesz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében pedig Michael Haydn Szent Teréz-miséjét adják elő. Júniusban plébániai zarándoklatot szerveznek Avilába és Alba de Tormesbe, Szent Teréz sírjához.

Fotó: Thaler Tamás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .