Isten veled, Don Bosco!

Az ereklyét innét a veszprémi Óváros térre szállították, ahol Márfi Gyula érsek fogadta. A menetet több száz gyermek – a főegyházmegye iskoláinak diákjai – üdvözölték, és kedves műsort adtak a tiszteletére. Pünkösdvasárnap az ereklye jelenlétében zajlott az ünnepi szentmise a Szent Mihály- székesegyházban, majd Székesfehérvár felé indult tovább a zarándoklat.

A vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban a polgárdi Don Bosco Iskolaház és a helyi Szent Imre Iskolaház kis lakói és vezetői fogadták a szalézi rendalapító ereklyéjét, és Takács Nándor püspök mondott köszöntőt.

Az ereklyét kísérő konvoj este tizenegy órakor érkezett meg a pécsi dóm elé, ahol Udvardy György püspök és a hívek gyertyákkal várták. Pünkösdhétfőn az egyházmegye közösségeinek találkozóját ünnepelték, és bemutatkoztak a szaléziak is. Péliföldszentkereszten Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök mutatott be szabadtéri szentmisét.

Május 22-én és 23-án Nyergesújfalun, Dorogon, Budapesten és Balassagyarmaton köszöntötték Don Boscót. Nyergesújfalun, a magyar szaléziak 1919-ben alapított középiskolájában a helyi Szent Mihály-templom előtt várták az ereklyét, amely ezután Dorogon át Budapestre indult.


A budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek mutatott be ünnepi szentmisét Bosco Szent János tiszteletére. A főpásztor prédikációjában arról beszélt, hogy a rendalapító nem csupán átmeneti nevelő hatással volt a fiatalokra – gondja volt arra is, hogy megtalálják a helyüket az életben. A személyes szeretet megnyilvánulására is szükségünk van ahhoz, hogy igazán ki tudjunk bontakozni, és olyan emberekké váljunk, akik a szeretetet másoknak tovább tudják adni – fogalmazott beszédében Erdő Péter.

A résztvevők este fáklyás körmenetben vonultak át az óbudai Segítő Szűz Mária-kápolnába, s végül megérkeztek a szalézi tartományfőnökséghez. Tran Si Nghi Ferenc plébános az ereklyét itt stílusosan a focipályára vitette, amely jellemző és nagyon fontos helyszíne a szalézi nevelésnek. A köszöntő szavak után tűzijáték, majd bensőséges virrasztás következett.

A szerdát már reggel hatkor ünnepi szentmisével köszöntötték. A szertartást Ábrahám Béla tartományfőnök mutatta be. Az ereklye még aznap délután Balassagyarmatra érkezett, ahol a Szentháromság-főplébánia-templomban püspöki szentmisét tartottak tiszteletére.

Szolnokon Beer Miklós váci püspök mutatott be misét a rendalapító ereklyéjének érkezésekor, s rögtön ezután Egerbe indult tovább a teherautó, ahol Katona István és Palánki Ferenc püspök, Szabó József plébános és sok-sok hívő sereglett össze Don Bosco üdvözlésére. Az ereklyét még ugyanezen az estén Kazincbarcikára szállították. A zarándoklat ezután Herbolya felé indult, ahol a szabadtéri színpad előtt a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a Don Bosco Szakiskola számos diákja és tanára várta érkezését.

Kora délután körmenet kezdődött, amely – miután bejárta Kazincbarcikát – a Szent Család-templomban misével ért véget. Másnap délelőtt Nagymaroson, az ifjúsági találkozón is bemutatkoztak a szaléziak. Délután Mogyoródra szállították az ereklyét, ahol a Don Bosco-nővérek óvodát működtetnek.

Az utolsó, Magyarországon töltött napon az ereklye Kazincbarcikán időzött. Este az Avilai Szent Teréz-templomban virrasztottak körülötte a plébániai és ifjúsági csoportok, s másnap, Szentháromság vasárnapján a Szent Család-templomban egymást követték a „telt házas” szentmisék. Kazincbarcika – és Magyarország – imával búcsúzott a szalézi rend alapítójától.

(Az ünnepségsorozat szolnoki állomásáról a 11. oldalon olvashatnak helyszíni riportot.)

MK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .