Isten szeret engem!

Az Isten szeret engem! könyvcsalád elsősorban az óvodai nagycsoportosoknak, valamint az első osztályosoknak szól. S miért könyvcsalád? Négy kiadványból áll: a Munkafüzetben dolgoznak a gyerekek, s ehhez illeszkedik a Melléklet, amely tizenkét színes, kivágható, ragasztható képes lapot tartalmaz. Az óvodapedagógusoknak, a tanároknak és a szülőknek szól a Kézikönyv, amely segít –akár önállóan, otthon – eligazodni a témák és a követendő pedagógiai módszerek között. A Szemléltető csomagban százegy színes, kivágható – majd ragasztható, mágneskártyaként fölrakható, valamint bábként használható – kép közel hozza a hitélet látszólag távoli és elvont eseményeit a kicsinyekhez.

Füzes Ádám atya hangsúlyozza: a könyvcsaládot nemcsak azok forgathatják haszonnal, akiknek gyermeke katolikus iskolába jár, hanem segítségével maguk a szülők is elindíthatják gyermekeiket a hit útján.


A munkafüzetben harminchat leckét találunk, s ezek követik a tanév menetét. Minden lecke indító történetéhez nagy, színes kép tartozik – a könyveket Fecske Orsolya szociális testvér illusztrálta művészi szempontból igényes, megnyerő rajzaival. Miközben az oktató elmeséli a történetet, a gyerek fantáziáját leköti és kitágítja a hozzá kapcsolódó kép. Majd rajzolni, összekötni, színezni való feladatok következnek, illetve jó cselekedetre, imádságra indító „feladatok”. S minden leckéhez tartozik egy ének is.

A munkafüzethez készített képes csomag kartonjai kivághatók és hajtogathatók, s pillanatok alatt karácsonyfa, Betlehem születik belőlük. Tehát a gyerekek is „dolgoznak” az ismeretekkel.

A kézikönyvben a pedagógus vagy a szülő megtalálja minden egyes lecke részletes leírását. Teljes óravázlatot adnak közre az anyaghoz szükséges háttértudással. A kisgyerekek oktatásához – hangsúlyozza Ádám atya – megalapozott, nagy tudásra van szükség.

A könyvek és szemléltető anyagok szerzői Dávidné Bajor Ágota, a Szentek jelképtára című kötet ismert szerzője, a Ward Mária katolikus iskola könyvtárosa és hitoktatója. A másik szerző, Nényeiné Székely Noémi, szintén hitoktató pedagógus. Vízvárdi Rita szociális testvér évtizedek óta foglalkozik óvodások hitoktatásával, s a már említett Fecske Orsolya gondoskodott a képi megjelenítésről. A munkafüzetet és a kézikönyvet az Oktatási Hivatal fölvette hivatalos tankönyvjegyzékébe.

Az Ecclesia Szövetkezet más módon is igyekszik szolgálni a hitoktatást. A Szent István Könyvhétre adták ki a Magyar szentek című matricás albumot, amelyben negyvennyolc magyar szent rajza található. Az ismert személyek mellett olyan szenteké és boldogoké, akiket talán a felnőttek is kevésbé ismernek, pedig nemzeti és keresztény múltunkhoz tartoznak. A színes képek megfelelő helyre ragasztásával a gyerekek kiszínezhetik az albumot. Mindez Basa Katalin munkáját dicséri.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .