Isten országáért

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Bábel Balázs érsek volt. A székesegyházat megtöltötték az ünneplő hívek. A liturgián Varga Lajos váci segédpüspök, az egyházmegye papjai, a főpásztor egykori évfolyamtársai, valamint a Regnum Marianum közösség papjai konce­leb­ráltak.
Bábel érsek a beszédében hangsúlyozta, a papszenteléskor mindenki példát és programot kapott, s elindult, hogy tanítson, gyógyítson, és elvigye az emberek közé Isten országának örömhírét. Ki több, ki kevesebb ideje hirdeti, hogy van feltámadás és örök élet. Ő maga és évfolyamtársai negyvenhárom éve teszik ezt. Az ember test és lélek egysége, s mert a lélek kihat a testre, bátran mondható, hogy küldetésével a pap gyógyít is – fogalmazott a főpásztor.
A lelkipásztori szolgálatot végzők nem csupán a saját idejükben hatnak, hanem később is. Előfordul, hogy valakit olyan pap szolgálata indít a papság felé, aki már nem is él. A példa legyen jó: az Úr aratásában ez a feladat. A főpásztor kifejtette, ezt a küldetést igyekezett megerősíteni a püspöki szolgálatában. Egykori újmisés emléklapjára azt íratta: „Keressétek előbb Isten országát”, püspöki jelmondata pedig a következő lett: „Pro regno Dei”, azaz „Isten országáért”.
Bábel Balázs ezután a székesegyház felszenteléséről emlékezett meg. Hangsúlyozta: a templom nem csupán épület. Ha lemegyünk az alapokig – ami a felújítás során meg is történt –, megtaláljuk az alapkövet. Számunkra az alapkő Krisztus, akire emberi életet, példát, akaratot kell építeni. Ha nem Krisztusra építünk, akkor az életünk nem más, mint pótcselekvés. A templom a hívek közösségét jelképezi, melyet Isten jelenléte hoz létre. Programunk, hogy az élő kövekkel az életet szolgáljuk. A kalocsai nagytemplomot Szűz Máriáról nevezték el, akit Magyarok Nagyasszonyaként is tisztelünk. Mária elengedhetetlenül hozzátartozik a magyarok vallásosságához, kereszténységéhez. Ezt a tiszteletet is építeni és őrizni kell.
A főpásztor az elmúlt húsz évre visszatekintve elmondta: ez az időszak történelmi távlatban szinte semmi. Két évtizedes főpásztori szolgálatával mégis „dobogós helyen van” a Kalocsán eltöltött idő tekintetében. Mindezért hálát adott Istennek, és megköszönte az Úr sokszoros kegyelmeit.
Az ünnepi szentmise után az érseki palota udvarán fogadást rendeztek a meghívott vendégek tiszteletére.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .