Isten nem hagy egyedül

A nyitó szentmise elején felolvasták a Ferenc pápa üdvözletét és áldását közvetítő üzenetet, amelyet Pietro Parolin államtitkár írt Rimini püspökének és a találkozó résztvevőinek. „A meeting témája a szentatya aggodalma is. Ahogy egy korábbi interjúban mondta: a világ és a létezés perifériái nem elsősorban helyeket jelentenek, hanem és főleg személyeket – fogalmaz a levél. A szentatya két szempontra hívta fel a figyelmet: – Sose veszítsük el a kapcsolatot a valósággal, legyünk a valóság szerelmesei. Ez is része a keresztény tanúságtételnek. A másik, hogy mindig a lényeges dolgokra figyeljünk, ne engedjük, hogy a keresztény üzenetet másodlagos témákkal azonosítsák. Ennek érdekében keresni kell a lehetőségét annak, hogy felfogható módon és nyelvezeten mondjuk el a kereszténység örök újdonságát” – áll az üzenetben.

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök a találkozóra küldött üzenetében ez olvasható: „A komplex és törékeny nemzetközi helyzet sürgető aktualitást ad a témának. A perifériák nincsenek messze, sőt részét képezik világunknak, életünknek, és a tragédiák, amelyek naponta megtörténnek, közelről érintenek bennünket. Lehetetlen, hogy ezek ne keltsék fel a figyelmünket, érzelmi és morális szempontból ne érintsenek meg minket. Erős késztetést kell hogy jelentsenek a nemzetközi közösség új összetartására, elsősorban az Európai Unió mint a demokrácia, a szabadság és az igazságosság bástyájának megszilárdítása érdekében.”


A találkozó hangsúlyos témái voltak: Szíria és az üldözött keresztények tragédiája, az ukrajnai konfliktus, az iszlámmal való párbeszéd lehetősége, Ferenc pápa karizmájának hatása a világegyházra, az oktatásügy, azon belül is a nevelés fontossága, az egészségügy, ahol a személynek kell a középpontban állnia.
Az előadók listája igen színes volt: Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztosztól tudósokon, politikusokon, főpásztorokon át Sergio Marchionnéig, a Fiat és a Chrysler csoport vezérigazgatójáig. Előadásaik egyben tanúságtételek is voltak elsősorban a béke, az emberi szolidaritás, a vallásszabadság mellett, és arról, hogy az igazán erős és mások számára is vonatkozási pontot jelentő ember, miközben erősen áll saját hagyományában, képes elfogadni másokat, és tanulni is tőlük.

Egy hazai vonatkozású kamarakiállítás is szerepelt a meetingen. Magyarország és Itália: közös történelmünk tanúi címmel mutatkozott be a találkozón az a magyar Külügyminisztérium készíttette és Érszegi Márk Aurél kabinetfőnök-helyettes szerkesztette tárlat, amely a goriziai Centro Studium közreműködésével került Riminibe, és amely más városokban is bemutatkozik majd.

A meetingnek az idén láthatóan kevesebb látogatója volt, mint a korábbi években, de a szervezők így is elégedettek: „a válság ellenére nem panaszkodhatunk” – fogalmaztak. A találkozó eseményeit és az előadásokat sokan követték az interneten és a közösségi médiumokon keresztül.
Emilia Guarnieri, a meeting elnöke összegzésében így beszélt: „»Mit kerestek?« – ezzel a jézusi kérdéssel hívott meg minket a szentatya arra, hogy a meeting témájának mélyét kutassuk. Tettük mindez egy olyan nemzeti és főleg nemzetközi helyzetben, amely drámaibb, mint valaha, és aggodalomra ad okot. Az egy hét alatt sikerült betekintenünk az emberi perifériák tapasztalatába, és meghallanunk a nagy nemzetközi vész helyzetek személyes tanúinak hangját is. (…) A hiteles vallásos hozzáállás jellegzetessége – mondta Guarnieri – a realizmus, a valóság szeretete, a lényegesre való odafigyelés és a boldogság vágya. A lényeges az ideál, amelynek mindannyian átadjuk, kiszolgáltatjuk a boldogság utáni vágyunkat. A lényegesre törekvés minden és mindenki iránt érdeklődővé tesz minket, és barátokká válunk.

Hiszem, hogy ami itt elhangzott, az kihívást jelent – elsősorban számunkra –, s hiszem, hogy sikerült meglátnunk a szív hatalmát a legkülönfélébb helyzetekben és találkozásokban. Hiszem, hogy a kihívás továbbra is érvényben marad. Mert amit itt láttunk és hallottunk megtörténni, az nem más, mint a szív hatalma és képessége arra, hogy a mindig a valósághoz idomuljon. 2015-ben folytatjuk.

Jövőre augusztus 23. és 29. között rendezzük meg a Rimini Meetinget, amelynek mottója egy költői megfogalmazású kérdés lesz Mario Luzi, a 2005-ben elhunyt olasz kortárs költő tollából: „Kinek a hiánya, ó szív, az a hiány, amely hirtelen eltölt?” Együtt kérdezzük majd: Mi ez a hiány, a szívünk hiánya? És milyen utat nyit meg ez a hiány? Ezért találkozunk jövőre újra Riminiben” – zárta a találkozót a meeting elnöke.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .