Isten közelségében

Fotó: Sárospatak.hu

 

A város képviselő-testülete és lakói nevében Aros János polgármester köszöntötte a főpásztorokat, a papságot, a szerzeteseket, az ország minden pontjáról és a határokon túlról érkezett zarándokokat, valamint a belaruszi delegációt.
Pünkösdhétfőn gyermeki szeretettel ünnepeljük az Egyház Édesanyját, Szűz Máriát, és megemlékezünk Szent Erzsébet szentté avatásának évfordulójáról – mondta bevezetőjében Bereczkei Miklós plébános. Böcskei László köszöntőjében hangsúlyozta, a pünkösdi öröm csak fokozódik azzal, hogy együtt ünnepelhetjük Isten jóságát és gondoskodását, mellyel égi édesanyát rendelt nekünk. A Boldogságos Szűzanya nem csupán tanítónk, hanem példa is számunkra Jézus Krisztus követésében. Szent Erzsébet szülőhelyén újra átélhetjük, hogy kiválasztott bennünket az Úr, és hálát adhatunk, kérhetjük a segítségét.
Homíliájában a nagyváradi püspök köszönetet mondott Ternyák Csaba egri érseknek a meghívásért, és arról beszélt, hogy e zarándoklatnak nem csak az emlékezés a célja. A remény, a bizalom is megmozgat bennünket, s alapos önvizsgálat után rájövünk arra, hogy Szent Erzsébet közelsége olyan erények elsajátítására buzdít, melyeknek aktualitásuk, erejük és hatékonyságuk van a mai ember számára is. Isten nem távoli valóság az életünkben. Itt és most akar segíteni, s mi ráhagyatkozhatunk mindennap – fogalmazott a nagyváradi főpásztor.
A kor embere számára kényelmes az arctalanság, a modern közösségi hálózatok is erre sarkallnak, s ez sokak kárára lehet. A mai keresztény ember ezzel szemben Egyháza és közössége építőjeként nagyon is látható: a tanúságtétele révén az. Ám ez nem hivalkodás és magamutogatás, hanem vállalása annak, amit hitünk szerint képviselünk és építünk az életünkben. Szent Erzsébet sem rejtette el Istennel való kapcsolatát. Öröm és láthatóság – ezek nem lehetőségek az életünkben, hanem küldetések, amelyek a célba vezetnek bennünket. A szentek megértették ezt, életük Isten szeretetének kisugárzásaként áll előttünk, s példájukat követve kitartónak kell lennünk nekünk is – hangsúlyozta homíliájában Böcskei László.
A szentmise után körmenet indult a Szent Erzsébet-ereklyével, majd megáldották a zarándokútra indulókat.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .