Isten kétszeres ajándéka

Amit egy szerzetes az élete odaadásával képvisel – akár imában, akár az általa végzett cselekedetben –, azt a világért teszi – mondta Rauscher Alice Dóra, a domonkos rendi nővérek általános főnöknője. Vele és rendtársával, Sándor Filoménával beszélgettünk a hivatásról és az október 2-án elkezdődött Tanítvány-kurzusról.A fiatalok nem elég bátrak az elköteleződésre, ami nem is csoda, hiszen a mai világ tele van bizonytalansággal – mondta Dóra nővér. – Minden állandóan változik, az elvek, az eszmék, az értékek, ezért nehéz valami mellé letenni a voksot. Ha házastársként döntök valaki mellett, akkor azt jelenti: holtomiglan-holtodiglan, és nem kacsingathatok mások felé. Ha Istennek adom az életemet, akkor ezt az ígéretet halálomig megtartom. Dóra nővér fontosnak tartja, hogy meglegyen mindenkiben az a belső csönd, ahol meg lehet hallani Isten szavát. Ma állandóan zaj van körülöttünk. Ha valaki sohasem áll meg, és soha nem figyel arra, hogy mi és miért történik az életében, akkor nem veszi észre Isten jeleit, hisz ő legtöbbször életünk eseményein keresztül szól hozzánk.

Akár szerzetesi, akár családos hivatást kap valaki, mindenképpen kiteljesedést jelent a számára, mert az elköteleződésben válik teljessé az ember – vette át a szót Sándor Filoména nővér. A fogyasztói társadalom mindig ugyanarra sarkall, ha valami elhasználódott, vegyél újat, cseréld le! Ha meguntad, van helyette jobb! Ezek a motivációk nem segítenek a fiataloknak az életre szóló döntésben. Ezeket a szempontokat figyelembe véve szeretnének utat mutatni az élethivatásukat kereső fiúknak és lányoknak a domonkos nővérek az idei ősztől Budakeszin. A Tanítvány-kurzus összejövetelein próbálják rávezetni a jelenlévőket, hogy az istenkapcsolatra építsék életüket. Támpontot adnak nekik arra, hogyan próbálják meghallani Isten szavát életükben. Ennek egyik feltétele a napi húsz perc elmélkedés a Szentírás egy-egy gondolatáról. Fontos, hogy a fiatal legyen tisztában önmagával, megértse életének múltbeli és jelenben történt eseményit. A nővérek segítséget próbálnak adni abban, hogy ha valaki meghallotta a hívást, akkor tudjon dönteni, s ha döntött, akkor tartson ki mellette. Ha odaajándékozza magát valakinek, tudnia kell, mit ad oda, legyen szó akár az édesanyai, akár a szerzetesi hivatásról.

Sokukban felmerül a kérdés, merre tovább. Akik a szerzetesség mellett döntenek, azokat sokféle rend várja, vannak kontemplatív, azaz szemlélődő és aktív: tanító, betegápoló, apostolkodó rendek. Ezek kiválasztásában is megpróbálnak segítséget nyújtani a nővérek az együttlétek során. Egy-egy ilyen alkalom közös imádsággal kezdődik, majd a bevezető kör után egy tanítói rész következik az önismeretről, isten- és emberkapcsolatainkról, vágyainkról, motivációinkról, a döntésről, az elköteleződésről, az életállapotokról, a küldetésről… Ezután mindenkit csöndes, személyes imára hívnak a kápolnába, majd kiscsoportban megosztják egymással gondolataikat. Este a nővérekkel közösen végzett kompletórium után szeretetvendégség zárja az együttlétet. A nővérek az ország bármely részéről szívesen látják a fiatalokat, hiszen egy éjszakára szálláslehetőség is van a rendházban. Személyes beszélgetésre a kurzus előtt és másnap is szívesen állnak rendelkezésre a nővérek azok számára, akik ezt kérik. Dóra nővér elmondta, hogy sok szülő aggódik gyermekéért, és mivel egyesek nincsenek tisztában a szerzetesi, papi élet lehetőségeivel, félnek, hogy gyermekük nem lesz boldog, nem várja karrier. Ezért néha a fiatalnak harcot kell vívnia családjával, mert esetleg kitagadják, vagy veszekedés tárgya lesz a jövője alakulása. De szerencsére arra is van példa, hogy a szülők örömmel adják oda a Jóistennek azt, aki számukra a legdrágább. (A Tanítvány-kurzus helyszíne: Budakeszi, Fő út 192/B. A kurzusokra kéthetenként pénteken este kerül sor. A kurzus a tervek szerint 2010 tavaszán zárul. A jelentkezők korhatára: 17-35 év. Jelentkezés és további tudnivalók Sándor Filoména nővérnél. Tel.: 06-20-389-6564)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .