Nagyvilág: „Tűnékeny dolog a hatalom”

A mise végén a Szentatya a fiatalokhoz szólt. „Veletek a pápa is fiatalnak érzi magát!” A fiatalok boldogság iránti vágyáról beszélt, melyet a fogyasztói társadalom ma ijesztően kihasznál. Sokan hagyják, hogy magával ragadja őket a mesterséges mennyországok megtévesztő képe, melyben aztán csalódnak, és szomorú magányba zuhannak.
A pápa Szent Ágoston példáját állította a fiatalok elé, aki kereste a boldogságot, és Krisztusban találta meg. „Ágoston később azt is megértette, hogy Jézus az, aki keres minket, kopogtat az ajtónkon, hogy boldoggá tegyen minket. Az Úr mindenkit nevén szólít, és külön-külön mindenkinek sajátos küldetést ad az egyházban és a társadalomban” – mondta a pápa, majd arra buzdította a fiatalokat, hogy keresztény és szent családokat hozzanak létre. A papság évének alkalmából arra hívta őket, hogy legyenek nyitottak és készek, ha Jézus a papságra vagy a szerzetesi életre hívja őket. „Az egyháznak sok szent papra van szüksége, és olyan emberekre, akik teljesen Krisztus szolgálatának szentelik magukat.” „Fiatalok, ti vagytok az egyház reménysége! Az egyház azt várja tőletek, hogy legyetek a remény hírvivői, ahogy ez tavaly Ausztráliában az ifjúsági világnapon is történt” – ezekkel a szavakkal a pápa ismét meghívott minden fiatalt a 2011-es madridi ifjúsági világtalálkozón való részvételre. Stará Boleslavban Szent Vencel vértanúra is emlékezett XVI. Benedek. Feltette a kérdést: van-e ma értelme a szent fogalmának, és megértjük-e a fogalom valódi értelmét? Sokan inkább a sikert, a hatalmat keresik, és nem a szentté válás útját. Ám a múlt század sok példát szolgáltatott arra, hogy milyen tűnékeny dolog a hatalom. Sokszor látjuk, hogy a látszólagos siker és hatalom mögött valójában boldogtalanság és elégedetlenség van. Sikerorientált emberek helyett ma inkább hívő és hiteles emberekre lenne szükség – mondta a pápa. Nem elegendő csupán jó benyomást kelteni, valóban hitelesnek kell lenni. Jó és igaz ember az, aki nem saját magát állítja előtérbe, hanem Istent. Szent Vencel, aki 935-ben testvére keze által halt meg, Jézus Krisztusért szenvedett mártíromságot. Krisztushoz hasonlóan vérét nem a gyűlöletért és a bosszúért, hanem a megbocsátásért és a békességért ontotta – mondta a Szentatya. Vencel fejedelmet (910-929) pogány bátyja, I. Boleszláv ölette meg, hogy ő kerülhessen a trónra. Szent Vencel fejedelem koponyaereklyéjét a Stará Boleslav-i bazilikában őrzik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .