Isten jelenlétében élhetjük meg a létezés értelmét

Fotó: Lambert Attila

 

Hazánkban először a váci piarista templomban jött létre állandó Örökimádás-kápolna, 2014 júniusában, majd ezt követően Sopronban is. Milyen meggondolásból kapcsolódtak ezekhez a kezdeményezésekhez?

– Lelkipásztori szempon­tok indítottak arra, hogy belekezdjek ebbe a hatalmas vállalkozásba. Látom, hogy mekkora a baj. Sok ember küszködik súlyos lelki problémákkal, pszichológushoz járnak. A családok korábban elképzelhetetlen mélységű válságba kerültek. Próbálunk segíteni a hozzánk fordulókon, de nem nagyon jutunk előre. Európa szenved a dekadenciától. Megteszünk mindent, ami rajtunk múlik, hogy a dolgok jó irányba forduljanak, de akkora a baj, hogy itt már kevés az emberi erő. Krisztusnak viszont hatalmában áll változtatni a romló tendenciákon. Ő itt van velünk, az Oltáriszentségben, csak oda kell menni hozzá. Ez ennyire egyszerű. Folyamatosan tapasztaljuk, hogy létezik, értünk van, jelen van, és ez az Oltáriszentség előtt, a szentségimádásban megtapasztalható, érezhető. Ezt a sajátos imaformát, a szentségimádást egyébként Benedek pápa gyakran ajánlotta a hívek figyelmébe. Itt nemcsak arról van szó, hogy az ember megnyugszik, regenerálódik, a lelke ráncai kisimulnak, hanem személyes, konkrét tapasztalatokat szerez Krisztus jelenlétéről. Ő itt van, valóság, nemcsak legenda vagy vallásalapító, hanem valóban az élő Isten Fia.
Mindig is szerettem volna – és erről gyakran gondolkodtunk, beszélgettünk az egyházközségi képviselő-testület tagjaival –, ha a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) templomunk, már csak történelmi múltjánál, értékénél és központi elhelyezkedésénél fogva is kiemelkedő szerepet töltene be. Ehhez azonban már most be kell kapcsolódnunk az előkészületekbe. Ennek pedig a legkézenfekvőbb és legnyilvánvalóbb módja az, hogy imádjuk az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust. Ezek a tényezők mind összeadódtak. Felhívtam Fábry ­Kornél atyát, a NEK titkárságának vezetőjét, hogy nézze meg a templomunkat. Ezt követően ő vetette fel, hogy mivel nálunk minden feltétel adott, így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében itt valósulhatna meg elsőként az állandó szentségimádás, legyen itt Örökimádás-kápolna.

Mennyire vannak tisztában a hívek azzal, hogy mit jelent ez?

– Sajnos nem nagyon. A közelmúltban a Nemzeti Színházban tartotta az egyik rendezvényét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Erdő Péter bíboros úr és Fábry Kornél azokat a küldötteket hívta össze, akik felelősek azért, hogy az egyházközségekben rendben haladjanak az előkészületek. Ott is elhangzott a paptestvérek részéről, hogy náluk is van szentségimádás, ám kiderült, hogy legfeljebb heti egy-két órában, vagy a nappali órákban. Tévedés az is, hogy szentségimádásnak nevezhető, ha kitesszük ugyan az Oltáriszentséget, ott van, ám imádkozók nincsenek a templomban. Ez nem szentség­imádás. Az örökimádás, a folytonos szentségimádás azt jelenti, hogy nulla órától huszonnégy óráig, január elsejétől december 31-ig, egész évben, éjjel-nappal, folyamatos imádásban részesítik a hívek az Oltáriszentség Jézusát. Terveink szerint két-két ember folyamatosan jelen lesz a templomban, minden órában, napközben és éjszaka is. Ez közel tizennyolcezer embert jelent évente. Nyilvánvaló, hogy óriási feladat ennek a megszervezése. Közösségek is bekapcsolódnak a szentségimádásba, és lesznek olyanok is, akik havi vagy heti rendszerességgel vállalják az Oltáriszentség előtti imádást. Azok, akik meghozzák ezt az áldozatot, egyúttal lehetőséget biztosítanak arra, hogy ha bárki bármikor, a nap bármely órájában imádkozni szeretne az Oltáriszentség előtt, megtehesse ezt. A templomok többségében ez nem lehetséges, hiszen zárva vannak. Mi viszont folyamatosan nyitva tartunk majd. Visszatérve tehát a kezdetekre: Fábry Kornél atya vetette fel, hogy szervezzük meg ezt, én pedig a magamévá tettem a programot. Elindultunk, és a bíboros úr mellénk állt. A honlapunkra írt köszöntésében így fogalmaz: „Jézus Szíve az élet és a szentség forrása. Az ő áldását kérem a szentségimádás minden résztvevőjére.”

Hogyan oldják meg a templom éjszakai őrzését?

– Ez volt az egyik kulcskérdés. Ennek biztosítása csak egy ezzel a tevékenységgel foglalkozó céggel oldható meg, ami irdatlan pénzbe kerül. Mi ezt nem tudjuk finanszírozni, ez csak központilag lehetséges. A templom őrzése Budapest Belvárosában nélkülözhetetlen feladat, ezt nem lehet önkéntesekkel megoldani. A költségeket részben a főegyházmegye, részben a NEK titkársága állja. Mi pedig gyűjtést szervezünk, van egy elkülönített alszámlánk erre a célra. A plébánia finanszírozta a külső feltételek megteremtéséhez szükséges összeget, hiszen a kápolnánk eddig keresztelőkápolna volt. Az oltárt és a keresztelőkutat is át kellett helyeznünk az Örökimádás-kápolna létrehozásához, emellett üvegfalat is kellett építenünk.

Az Örökimádás-kápolna létre­hozását beharangozó közleményükben megemlítik, hogy az Észak-Mexikóban található Ciudad Juárezben jelentősen visszaesett a bűnözés, amióta folyamatosan szentségimádást végeznek az ottani Örökimádás-kápolnában. Remélhető tehát, hogy az állandó szentségimádás Budapest életére is jótékony hatással lesz, és elősegíti majd a főváros Krisztus felé fordulását?

– Hál’ Istennek Budapest közel sincs olyan drámai helyzetben, mint a drogkartellek miatt az említett mexikói vidék. Mindenképpen kedvező változásokat várunk, amelyek előjeleit egyébként már most tapasztaljuk, pusztán attól, hogy eltökéltük magunkat az Örökimádás-kápolna megvalósítására. Ez már most áldásokat hoz az egyházközségünk életébe és a személyes kapcsolatokba, érezni a Jóisten kegyelmének kiáradását. Bízunk abban, hogy mindannyian, akik itt imádkoznak, akik áldozatokat hoznak, részesülnek a Jóisten áldásában. Legyen minden az ő akarata szerint az életünkben és mind­azok életében is, akik eljönnek ide imádkozni.

Az imént már szóba került a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelyre nyilvánvalóan megfelelő lelki előkészületet jelent a folyamatos szentségimádás.

– Ez önmagában is jelzi, mekkora ajándék az, hogy Magyarországon lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Óriási lehetőség ez a magyar Egyház és rajtunk keresztül egész Európa számára is, hogy úrrá legyünk a dekadencián, amely eluralkodott a kontinensen. Ismétlem, pusztán emberi erővel nem tudunk ezen változtatni. Szilárdan hiszem azonban, hogy Krisztusnak hatalma van a történelem formálására és irányítására. Az ő szándéka pedig nyilván nem a pusztulás, hanem az élet. Ezért bizonyos, hogy lesz kedvező kibontakozás. Nagyon lényeges egyébként annak a tudatosítása, hogy a folyamatos szentségimádás nemcsak az Eucharisztikus Kongresszusig tart majd, hanem utána is. Templomunk most már az örökimádás állandó helyszíne lesz.

A szentségimádás minden korban ugyanazt jelenti: Jézussal egyesülünk, befogadjuk őt a szívünkbe. Ennek ma talán minden korábbinál nagyobb jelentősége van.

– Nemcsak arról van szó, hogy befogadjuk Krisztust a szívünkbe. Ez azt is jelenti, hogy állandóan jelen van értünk az Oltáriszentségben, és mi is megtanulunk jelen lenni az ő jelenlétében. Külön hangsúlyozni kell a „létezés” jelentőségét. A jóléti társadalmak dekadenciáját többek között a túlzásba vitt aktivitás okozza. Mindenki túlvállalja magát, rohan, szeretetlen, türelmetlen, ideges. Ebben az állapotban szenvedünk. Mit tehetünk ellene? Meg kell állnunk. Hol? Jézus lábánál, és akkor egészen más dimenzióban látjuk az életünk dolgait. Félrecsúsztak a súlypontok. Végig kell gondolnunk, mi az, ami központi jelentőségű, ami fontos, illetve mi az, ami periférikus. Most az utóbbiak kerültek a középpontba, a lényegesek pedig a szélekre. A szeretet­kapcsolataink súlyosan sérültek, nincs már időnk egymásra. Helyre kell állítanunk a sorrendet meg az értékrendet, és ez történik, amikor imádkozunk az Oltáriszentség előtt, mert tudatosodik bennünk, hogy az igazán fontos a lét maga. Nem az, hogy mit teszünk, hanem az, hogy vagyunk. Jézus jelenlétében, Isten színe előtt élhetjük meg igazán az élet értelmét, a létezést magát. Itt válhatunk igazán azzá, akinek lennünk kell, az ő képmásává, testvérévé, istengyermekké, mint ő maga.

*

A folyamatos szentségimádásról további információk a plébániahivatal telefonszámán kérhetők: 06/1-318-3108.
Működik már a szentségimádási kápolna regisztrációs felülete is magyar és angol nyelven: orokimadas.belvarosi­plebania.hu
További információ és kapcsolat:Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság admin@iec2020.hu

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .