Isten iránti szeretettel, hűséggel

„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik!” (Róm 8,28) – hangzik Boldog Brenner Jánosnak, az iskola névadójának jelmondata. Brenner János elsőfogadalmas ciszterci szerzetes, rábakethelyi káplán volt, aki vértanúságával is bizonyította Isten iránti szeretetét és hűségét. A huszonöt éves papot egy állítólagos beteghez hívták, így csalták el otthonról. Az Oltáriszentséggel a beteghez tartott, amikor máig ismeretlen tettesek harminckét késszúrással végeztek vele. Rövid papi szolgálata során nagy lelkesedéssel és odafigyeléssel tanított hittant a rábízott gyerekeknek. Munkáját alapos felkészültség és nagy odaadás jellemezte. Rajongott a fiatalokért, otthonosan mozgott közöttük, hiszen együtt nevelkedett két fivérével, akik szintén a papi hivatást választották. Örömmel foglalkozott a ministránsokkal, és azon fáradozott, hogy jó barátai legyenek Jézusnak. Az apci iskola nem csak új névvel gazdagodott: új a könyvtár is, a harmadik szinten pedig közösségi teret alakítottak ki. Az udvaron új játékeszközöket helyeztek el, megújult az informatikai park, s a közösségi termekben és több osztályteremben is klímaberendezést szereltek föl.
Apc község kialakulása akkor kezdődött, amikor a Katolikus Egyház 1715-ben bevezette az anyakönyvezést. Írásos emlékek szerint erre az időszakra esik a rendszeres iskolai oktatás beindulása is. A település első iskolája a jelenlegi Fő utcai intézmény helyén épült, 1750-ben. Két szobája volt, amelyből az egyiket tanteremnek használták, a másik pedig a kántortanító lakásaként szolgált. 1927-ben a csaknem két évszázaddal korábban megépített kántortanítói lakást és a volt iskola épületét lebontották, s a helyén felépült a Fő utcában egy hat tantermes, kétszintes iskola. Az évtizedek során számos átalakítást végeztek az intézményben. 1985-ben adták át a háromszintes új iskolaépületet, s ekkortól egy műszakos lett a tanítás, és jelentősen nőtt az oktatás színvonala. 1992-ben épült meg az iskola melletti tornacsarnok, ahol tornajátékok rendezésére, bálok szervezésére is lehetőség nyílt.
2012-ben az önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy kapcsolatba lép az Egri Főegyházmegyével. 2012. szeptember 1-jétől az általános iskola katolikus szellemiségű intézményként működik.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .