„Isten hívott benneteket”

Fotó: Németh Péter

 

Az ígérettételt szentségkitétel, közös imádság, valamint a diakónusok elmélkedései előzték meg. Juhos Imre, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisa kérte Veres András megyéspüspököt a szentelendők nyilatkozatának elfogadására. A szertartáson jelen voltak a szeminárium elöljárói, Reisner Ferenc rektor és Kálmán Imre prefektus, valamint Bognár István püspöki irodaigazgató, város­plébános. Az imaóra szentségi áldással zárult. A papszentelési liturgián Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök és az egyházmegye papsága koncelebrált. Az ünnepen részt vettek a Győri Egyházmegye területén szolgáló szerzetesközösségek képviselői is.
„Mindnyájunk élete titok. Sejtésszerűen néha megérteni véljünk, miért is ajándékozott meg az Úr a földi élettel, szülőkkel, barátokkal, testvérekkel, egyáltalán miért ajándékoz meg bennünket folyamatosan az életünk során – fogalmazott szentbeszédében Veres András püspök. – Ugyanilyen titok mindnyájunk számára a hivatás ajándéka is. Mitől függ, hogy valaki papi hivatást kap-e? Nem tudjuk, csak a hála növekszik bennünk napról napra, ha kiválasztottak bennünket erre a szolgálatra.” Hiába akarna valaki minden emberi törekvésével pappá lenni, ha nincs, aki hívja, aki küldje.
„Életünk csak akkor lehet Isten szándéka szerint való papi élet, ha nem önmagunkat keressük, hanem életünk minden cselekedetében önmagunkat akarjuk adni másokért – folytatta a főpásztor. – A pap nem önmagáért van, hanem azért, hogy az emberek üdvösségét szolgálja.” Igazán nagyszerű ebben a küldetésben élni, hiszen az Istennek szentelt élet sok örömet tud adni.
Az egész hívő közösség is kell ahhoz, hogy jó papjai legyenek az Egyháznak. Minden közösségnek szüksége van arra, hogy legyen néhány lelkes, elkötelezett tagja, akik készek és képesek a közösséget mozgatni, vezetni. A jó pap legyen szelíd, türelmes és megértő. A kioktató, gőgös pap nem fog eljutni a hívek szívéhez. A lelkipásztornak az imádságról sem szabad megfeledkeznie, mert ez szolgálatának alapja. „Két szót szeretnék adni nektek útravalóul: Sancta sancte. Szent dolgokat csak szentül szabad végezni, mondták a régiek. Erre kaptunk meghívást, s azért imádkozom a szentelési szentmisében, hogy ezt mindnyájan, akik itt vagyunk, megértsük, és napról napra egyre inkább törekedjünk arra, hogy a szent szolgálatot szentül végezzük. Az Úristen segítsen benneteket és mindnyájunkat ebben a szolgálatban!” – zárta szentbeszédét Veres András püspök.
A szentmise végén a jelenlévők Boldog Apor Vilmos püspök közbenjárását kérték új papi és szerzetesi hivatásokért. Az ünnep a Könnyező Szűzanya kegyoltára előtt a főpásztorok és az újmisés atyák közös imádságával zárult.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .