Isten hangja

Az öröm hangja ez volt a koncert címe. „Az öröm bennünk van, de fel kell fedeznünk, csak akkor érezzük, ha rátekintünk, komoly erő ez, nem valami naivitás” mondta Alessandro testvér február 19-i budapesti sajtótájékoztatóján. A szerzetes (a próbákon kívül persze) elsősorban imádsággal készül a koncertjeire, amelyek mondja ajándékok számára. Találkozások olyan emberekkel, akik Istent mutatják. „Amikor énekelek, inkább csak részt veszek benne. Az ének kulcs, amely megnyitja a mennyország kapuját: én nyitom meg, de mindnyájan részesülünk belőle, majd Istenhez tér vissza a dal, benne azoknak a történetével, akik meghallgatták. Túlmutat hát rajtam ez az egész.” Több mint száz koncertje volt már Alessandrónak. Két éve kezdte járni a világot, s ez idő alatt harmincháromszor ült repülőre, míg előtte soha.

 

Magyarországon most járt először, de mint megvallja, olyan, mintha hazajött volna, hiszen több szál fűzi hazánkhoz. Gyermekkorában a családja levelet kapott egy spanyol ügyvédtől, így kiderült, hogy a gyökerei ide nyúlnak vissza. Volt egy őse, aki báró volt a király udvarában, aztán Katalóniába, majd Itáliába költözött. 1250-ből származik a dokumentum, amely bizonyítja a család magyar eredetét. Ám van egy frissebb kapcsolat is. „Tíz éve Perugiában kiváló emberekkel találkoztam, és sugárzó létük megérintett meséli. Kórus született belőlük, és most velük énekelhetek.” Az ELTE BTK Olasz Tanszékének énekkaráról van szó, ők működtek közre a koncerten.


Alessandrónak kezdetben nem ment valami jól az ének. „Nem volt hangom, de hogy belépjek a rendbe, be kellett fejeznem a konzervatóriumot mondja. Sokat gyakoroltam, aztán csoda történt: meglett a hangom.” A szerzetes számára az, amit csinál, különleges misszió, ezzel a ferences küldetést valósítja meg. „Szent Ferenc regulája azt mondja, hogy a testvérek kettesével keljenek útra, s hirdessék az evangéliumot, így a hírnév is egyfajta karizma, Istenre utal, talentum, melyet meg kell osztanom mindenkivel” hangsúlyozza. Majd hozzáteszi: a ferences család tanította, hogy az ének Isten hangja hozzánk, s ő a maga egyszerűségében ezt ajánlja fel, de érdekes módon mindig sokkal többet kap vissza, mint amennyit ad.

 

Nem szokott tematikus koncertet adni, bár megesett már, hogy csak Ave Mariát énekelt. Szűz Máriával kapcsolatban azt mondja: Szent Ferenc volt az első azok közül, akik anyaként tekintettek rá. Kálmán Peregrin ferences, a szentkúti kegyhely igazgatója köszöntőjében rámutatott, hogy a zene és a zarándoklat célja ugyanaz: önmagunkból kilépni, Istenre hangolódni. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius pedig a koncert végén kiemelte: a művészet minden formája felemel minket; Alessandro énekével az örömét és a hitét is megérezteti az emberekkel. Most is így volt, mit ragozzuk: mindenkit elvarázsolt.

 

(Egyébként az előadás másnapján ferences diákokkal találkozott, s velük énekelt együtt.)

 

Fotó: Kissimon István

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .