„Isten épülete vagytok…”

A tavaly bérmálkozott és a „nagykorúság szentségének” vételére idén készülő fiatalok számára Szőke Gábor tolcsvai plébános vezette az elmélkedéseket és a programot. A nagyobbaknak Felföldi László püspöki helynök tartott előadást.
A püspöki helynök előadásában főként az önnevelés lehetőségeit emelte ki. – Az ember háromszor születik: az első a világra születés, majd ezt követi az emberré születés (a szülők nevelése által), és a saját életünk megszületése az önnevelésünk által, amikor önmagunkba tekintünk, megnézzük, hogy kik vagyunk, hol tart az életünk.
Nehezen fogadjuk el azt, hogy egyetlenek vagyunk a földön, hogy az úton, amin járunk, még nem járt senki, és nem is fog – ezért nem is hasonlíthatjuk magunkat másokhoz. Isten megteremtett, életet adott nekünk, és van egy jó, hibátlan terve rólunk. De a tervet nekünk kell kibontanunk.

Az egyik legfontosabb feladatunk az önnevelésben a tanulás, életünk berendezése. Isten tervének megvalósításához elengedhetetlen az elmélyülés. Fontos, hogy magamba nézzek, majd Istenre: Őbenne kell magamat látnom. Döntéseim előtt Istenre kell figyelnem. Ugyanakkor tanulhatok, elmélyülhetek Istenre figyelve, de ha nem szolgálom a másik embert, nincs bennem apostolkodás, akkor nem ér semmit az életem. A tanulás, az elmélyülés és az apostolkodás által lesz stabil az életünk – mondta Felföldi László.

A találkozón a programokkal párhuzamosan csöndes szentségimádásra és gyónásra is volt lehetőség. A hagyomány szerint Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök üzenetével, gondolataival és püspöki szentmisével zárult a találkozó. A „fényes hétvégén” az emmauszi tanítványok Jézussal való találkozását és az abból merített erőről, bátorságról beszélt a főpásztor. Minden szentmisén találkozunk a feltámadt Krisztussal, aki nekünk is elmondja, mit kell tennünk, bennünket is bátorít. A főpásztor arra kérte a fiatalokat, hogy hazatérve tegyenek tanúságot hitükről, arról, hogy jó kereszténynek és Jézus barátjának lenni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .