Isten akaratához alakítva önmagunkat

A böjtölés minden bizonnyal javíthatja a testi egészséget, de a hívők számára elsősorban lelki gyógymód mindannak leküzdésére, ami megakadályozza őket, hogy önmagukat Isten akaratához alakítsák.” A böjt egyidejűleg abban is segít, hogy tudatára ébredjünk, milyen helyzetben él sok testvérünk. A keresztény közösséget mindig is jellemezte, hogy a húsvétot megelőző időszakban gyűjtéseket tartottak, és arra hívták a hívőket, adják a szegényeknek mindazt, amit a böjtnek köszönhetően félretettek. Ma is újra fel kell fedeznünk és ösztönöznünk kell ezt a gyakorlatot, különösen a nagyböjti liturgikus idő során.  Több országban szervezetten is segítik a keresztényeket abban, hogy amit a negyven napban megtakarítanak, azt adják a rászorulóknak. Ausztriában bevált a böjti „leveses akció” is. A katolikus nőszövetség minden nagyböjtben megrendezi ezt a figyelemfelkeltő jótékonysági eseményt, amikor az adakozó résztvevők egy szerény, egyszerű levesért egy bőséges, tartalmas tányér leves árát fizetik.

A nagyböjti felkészülés fontos része a szentgyónás. Ennek révén Krisztus végtelen irgalmával megtisztít minket – mutatott rá egy februári, de már a nagyböjtre készítő beszédében XVI. Benedek pápa. Felidézte: a leprás beteget kitaszították a közösségből, ezzel vallási és társadalmi értelemben halottnak nyilvánították. Gyógyulása ebből következően egyfajta feltámadást jelentett számára. A leprában a bűn jelképét láthatjuk, a szív tisztátalanságát, amely eltávolít minket Istentől. Nem a testi betegség választ el tehát minket az Úrtól, hanem a lelki, erkölcsi bűn. Ha azonban megbánjuk, meggyónjuk vétkeinket, akkor Krisztus végtelen irgalmával megtisztít minket, és helyreállítja a szeretetközösséget az Atyával és testvéreinkkel. Megajándékoz szeretetével, örömével és békéjével.  Hamvazószerdán XVI. Benedek pápa az Aventinus-dombon vezetett körmenettel és a hamvazás szertartásával nyitotta meg az idei nagyböjtöt. A Szentatya, bíborosokkal és püspökökkel együtt bűnbánati körmenetben vonult a Santa Sabina-bazilikához. A domonkosok templomában bemutatott pápai szentmisén került sor a hamuszentelés és a hamvazás szertartására.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .