„Isten a béke ügye mellett áll”

Az állítólag Pakisztán területéről, a tenger felől behatoló terroristák célpontjai európai és észak-amerikai állampolgárok voltak. A Mumbai központjában lévő szállodákban és más intézményekben történő terrortámadások következtében közel kétszáz ember halt meg. A sebesültek száma is több száz. Indiát és az egész világot megrázták a véres események. A Szentatya november 27-én, Oswald Gracias mumbai érseknek küldött táviratában a terrorista cselekmények megszűnéséért fohászkodott. „Ezek a tettek súlyos sebet ejtenek az emberiség családján, és megingatják a békét és a szolidaritást” – áll az üzenetben. XVI. Benedek mély aggodalmát fejezte ki az erőszak kitörése miatt. Egyben imádkozott a meggyilkoltak örök nyugalmáért, a gyászolóknak és sebesülteknek pedig vigasztalást kívánt. November 30-án, az úrangyala alkalmából arra szólította a pápa a hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a bombayi (és az időközben bekövetkezett nigériai) terrorcselekmények áldozataiért. Az egybehangolt, véres támadás, amelyet azzal a nyilvánvaló szándékkal hajtottak végre, hogy szívében sújtsák Indiát, emlékezetünkbe idézte szeptember 11-ét, a madridi, londoni és több más helyszínen elkövetett merénylettel együtt – hangsúlyozta P. Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő. „Mély fájdalom tölt el mindannyiunkat az áldozatok miatt, de még inkább hatalmába kerít bennünket a szenvedés, ha arra gondolunk, hogy ezt a borzasztó pusztítást szánt szándékkal, gyűlöletből hajtották végre. A hívők esetében az emberi szívekből feltörő szorongás egybekapcsolódik a vallások helyzete miatti aggodalommal. Ismerjük a keresztényellenes atrocitások sorozatát az elmúlt hónapokban az indiai Orissa államban és másutt.

Olyan országban, ahol a muzulmán úgynevezett »kisebbséget « 140 millió személy alkotja, milyen visszahatást válthat ki az iszlám köntösben fellépő mumbai merényletsorozat? A fundamentalizmus az emberiség egyik legtragikusabb útja. Emlékezzünk II. János Pál pápa szavaira: »Isten nevében nem szabad erőszakot alkalmazni.« A béke városa, Assisi üzenete hangozzék fel újból és újból és minél erőteljesebben. Az igaz Isten a béke és az ember ügye mellett áll” – fogalmaz P. Federico Lombardi.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .