Irányváltás – nyugodt következetességgel

Persze közben sok minden történik a vatikáni Szent Márta Ház környékén, ahol ez a közösséget kedvelő pápa dolgozik, imádkozik és lakik. Egy rövid jegyzet nem teszi lehetővé annak felsorolását sem, ami már eddig történt. Két fontosnak látszó kis hírt azonban érdemes megfontolnunk.

Ferenc pápa szereti magát Róma püspökének nevezni. Ebben persze nincs semmi újdonság, hiszen tudjuk, hogy a pápa Szent Péter mindenkori utóda a római püspöki székben. Ennek gyakori említése azonban mégsem lehet véletlen. Vannak, akik a püspöki kollegialitásra utaló jelet látnak benne.

Ferenc pápa mindennap tárgyal a kuriális hivatalok vezetőivel. Szemfüles Vatikán-szakértő újságírók azonban már megfigyelték, hogy leggyakrabban Marc Ouellet bíboros, a püspöki kongregáció prefektusa van nála. Talán jobban kezébe kívánja venni a püspökkinevezések ügyét?

Az ausztriai Feldkirch új püspöke, az ötvenkét éves Benno Elbs kinevezése mindenesetre nagy örömet keltett, és mintha új irányt mutatna a papi botrányok után. Az újonnan felszentelt püspök nemcsak teológus, de pszichoterapeuta is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .